10. travnja 2016.

Pržena kadulja u umacima, a listovi se motaju oko mesa

svinjetina-kadulja
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kadulja spada u najljekovitije biljke na svijetu, no ako dosad niste kuhali s ovim mediteranskim začinom, pripazite - jer lako može nadvladati okuse u jelu.

Jako dobro se slaže sa svinjetinom, janjetinom, guščetinom te kobasicama jer pomaže probavi. Obogaćuje i nadjeve pa se dodaje grahu, krumpirima, rižotima, sirevima te umacima s rajčicom. 

kadulja.jpg | Author:

Kombinirate li je s drugim začinima, najbolje se slaže s lukom, češnjakom, timijanom, origanom, peršinom, lovorom i ružmarinom. Kuhanjem se aroma kadulje gubi, pa ako želite intenzivniju aromu, dodajte je pred kraj kuhanja. I svježa kadulja ima blažu aromu od sušene. 

I cijeli listovi kadulje mogu postati prava gastroposlastica ako ih ispohate. Operite ih i posušite. U posudi izmiješajte brašno, sol i bijelo vino pa u to dobro uvaljajte listove. Ispržite ih u ulju, ocijedite masnoću pa poslužite s ajvarom, sirom ili umakom prema želji. 

Svježe listove kadulje možete poslagati na kriške teletine ili piletine, omotati ih pršutom pa ispržiti na tavi. Njome možete začiniti sir. Sameljite pola šalice svježe kadulje i režanj češnjaka u blenderu. Pomiješajte to s 250 g svježeg sira i tri žličice limunova soka. Ostavite da odstoji u hladnjaku. 

Isprobajte ove recepte s kaduljom:

Svinjski kare s kaduljom i gorušicom

Svinjetina s pestom od kadulje

Janjeći kotleti u soku od kadulje

Teleći odresci omotani pršutom

Medaljoni od svinjetine omotani pršutom

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.