Recepti 28. ožujka 2023.

Hrskava pohana riba s umakom od limete

Pohana aljaška kolja
Pohana aljaška kolja foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Oštar, aromatičan okus pohane kolje s umakom od limete rezultira vrlo ukusnim jelom. Poslužiš li ovo jelo uz omiljene priloge dobit ćeš savršeno ukusan obrok!

Aljaška kolja nije previše poznata u našem podneblju, no slična je osliću, odnosno još više bakalaru. Može se pronaći u domaćim supermarketima, najčešće u obliku smrznutih fileta koji se spremaju na isti način kao i oslić. Ili bakalar.

Ovaj recept ima nizak udio ugljikohidrata, bogat je proteinima i ima malo masti. Poput svih riba, i aljaška kolja je bogata omega-3 masnim kiselinama koje su izvrsne za probavu, odnosno za zdravlje mozga, hormonalnu ravnotežu i još mnogo toga!

Oštar, aromatičan okus pohane kolje s umakom od limete rezultira savršeno mekom i ljuskavom ribom koja je vrlo ukusna i zdrava. Poslužiš li ovo jelo uz omiljene priloge dobit ćeš savršeno ukusan obrok!

 

Riblji štapići Možda vas zanima... Domaći riblji štapići - tko kaže da ne mogu biti zdravi! Recepti

 

Pohana aljaška kolja s umakom od limete

Sastojci (za 4 osobe):

  • 800 g krumpira
  • 2 jaja
  • sol, papar
  • 4 fileta aljaške kolje (oko 150 g)
  • 3 žlice brašna
  • 80 g krušnih mrvica
  • 3 žlice maslaca
  • 2 limete
  • 1 žlica šećera
  • 200 ml mlijeka
  • 2 žlice milerama

 

Oslić u pivskom tijestu Možda vas zanima... Zato jer je petak: Oslić u pivskom tijestu Recepti

 

Priprema:

  1. Krumpir operi i kuhaj u posoljenoj vodi oko 25 minuta i to u kori. Dok se krumpir kuha, operi riblje filete, posuši ih, posoli i popapri.
  2. Ribu uvaljaj u brašno, zatim u razmućena jaja i na kraju u mrvice.
  3. Panirane filete stavi na toplo, prži oko 3 minute sa svake strane u tavi na vrućem ulju, a kad su pečeni, izvadi ih i stavi na toplo.
  4. Limete debelo oguli oštrim nožem (tako da ukloniš i sav bijeli dio), izreži filete i sačuvaj sok koji se pri tome iscijedi.
  5. U lončiću karameliziraj šećer pa ga podlij sokom od limete. Kada se otopi, umaku dodaj kriške limete.
  6. Kuhani krumpir ocijedi i, kad se malo ohladi, oguli ga. Zgnječi ga, umiješaj mlijeko i mileram te pire posoli i popapri. Pohanu ribu posluži uz pire i umak od limete. Po želji, uz jelo posluži dodatne kriške limete.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.