Aljaška kolja nije previše poznata u našem podneblju, no slična je osliću, odnosno još više bakalaru. Može se pronaći u domaćim supermarketima, najčešće u obliku smrznutih fileta koji se spremaju na isti način kao i oslić. Ili bakalar.
Ovaj recept ima nizak udio ugljikohidrata, bogat je proteinima i ima malo masti. Poput svih riba, i aljaška kolja je bogata omega-3 masnim kiselinama koje su izvrsne za probavu, odnosno za zdravlje mozga, hormonalnu ravnotežu i još mnogo toga!
Oštar, aromatičan okus pohane kolje s umakom od limete rezultira savršeno mekom i ljuskavom ribom koja je vrlo ukusna i zdrava. Poslužiš li ovo jelo uz omiljene priloge dobit ćeš savršeno ukusan obrok!
Pohana aljaška kolja s umakom od limete
Sastojci (za 4 osobe):
- 800 g krumpira
- 2 jaja
- sol, papar
- 4 fileta aljaške kolje (oko 150 g)
- 3 žlice brašna
- 80 g krušnih mrvica
- 3 žlice maslaca
- 2 limete
- 1 žlica šećera
- 200 ml mlijeka
- 2 žlice milerama
Priprema:
- Krumpir operi i kuhaj u posoljenoj vodi oko 25 minuta i to u kori. Dok se krumpir kuha, operi riblje filete, posuši ih, posoli i popapri.
- Ribu uvaljaj u brašno, zatim u razmućena jaja i na kraju u mrvice.
- Panirane filete stavi na toplo, prži oko 3 minute sa svake strane u tavi na vrućem ulju, a kad su pečeni, izvadi ih i stavi na toplo.
- Limete debelo oguli oštrim nožem (tako da ukloniš i sav bijeli dio), izreži filete i sačuvaj sok koji se pri tome iscijedi.
- U lončiću karameliziraj šećer pa ga podlij sokom od limete. Kada se otopi, umaku dodaj kriške limete.
- Kuhani krumpir ocijedi i, kad se malo ohladi, oguli ga. Zgnječi ga, umiješaj mlijeko i mileram te pire posoli i popapri. Pohanu ribu posluži uz pire i umak od limete. Po želji, uz jelo posluži dodatne kriške limete.