Recepti 77 prikaza 03. listopada 2014.

Interkontinental-torta

gastro postao gastro.24sata.hr
Interkontinental-torta izvrsna je slastica za posebne prigode. Umjesto klasičnog biskvita kore su nešto tanje. Pripremaju se od bjelanjaka i mljevenih oraha, s dodatkom vrlo malo krušnih mrvica i brašna. Iako se najčešće dodaju orasi, možete ih zamijeniti lješnjacima.

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 341

Kora

  • 12 kom bjelanjak kokošji
  • 1 prstohvat sol
  • 24 žlica orah, mljeveni
  • 3 žlica krušne mrvice
  • 3 žlica pšenično brašno, bijelo
  • sok od naranče (prirod. svježi)
  • tamni rum

Krema

  • 12 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 12 žlica šećer, kristal
  • 6 žlica glatko brašno
  • 500 ml mlijeko kravlje, punomasno
  • 240 g maslac, neslani
  • 200 g lješnjak, sirovi
  • 200 g čokolada, mliječna

Priprema

  1. Napravite kremu tako da žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom.
  2. U drugoj zdjeli zakuhajte mlijeko pa dio dodajte žumanjcima. U tom dijelu razmutite i škrobno brašno. Smjesu u ulijevajte u vrelo mlijeko, stalno miješajući pjenjačom, dok se ne zgusne poput pudinga. Maknite s vatre, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
  3. Omekšani maslac izmiksajte da postane pjenast. Otopite čokoladu na pari. Prepržite lješnjake, oljuštite i sameljite. Ohlađenu kremu razradite mikserom pa sjedinite s umućenim maslacem. Dodajte otopljenu čokoladu i lješnjake.
  4. Za koru čvrsto izmiksajte bjelanjke s prstohvatom soli pa postupno umiksajte šećer. Ručno umiješajte prosijano brašno, krušne mrvice i mljevene orahe.
  5. Veliki lim za pečenje (35x40 cm) obložite papirom za pečenje, a lagano namastite i papir. Rasporedite smjesu za koru u lim i pecite desetak minuta na 160°c, dok se rubovi kore ne počnu odvajati od papira. Izvadite i pustite da se ohladi pa uzdužno prerežite na tri dijela.
  6. Na pladanj za posluživanje položite prvu koru, poprskajte je mješavinom svježe iscijeđenog narančina soka, ruma i dvije žlice šećera. Premažite trećinom kreme. Na to položite drugu koru, ponovno poprskajte sokom i premažite dijelom kreme. Zatim treću koru ponovno poprskajte sokom i premažite je kremom. Dio kreme ostavite za premazivanje čitave torte.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.