gastro postao
Interkontinental-torta izvrsna je slastica za posebne prigode. Umjesto klasičnog biskvita kore su nešto tanje. Pripremaju se od bjelanjaka i mljevenih oraha, s dodatkom vrlo malo krušnih mrvica i brašna. Iako se najčešće dodaju orasi, možete ih zamijeniti lješnjacima.
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 341
Kora
- 12 kom bjelanjak kokošji
- 1 prstohvat sol
- 24 žlica orah, mljeveni
- 3 žlica krušne mrvice
- 3 žlica pšenično brašno, bijelo
- sok od naranče (prirod. svježi)
- tamni rum
Krema
- 12 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 12 žlica šećer, kristal
- 6 žlica glatko brašno
- 500 ml mlijeko kravlje, punomasno
- 240 g maslac, neslani
- 200 g lješnjak, sirovi
- 200 g čokolada, mliječna
Priprema
- Napravite kremu tako da žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom.
- U drugoj zdjeli zakuhajte mlijeko pa dio dodajte žumanjcima. U tom dijelu razmutite i škrobno brašno. Smjesu u ulijevajte u vrelo mlijeko, stalno miješajući pjenjačom, dok se ne zgusne poput pudinga. Maknite s vatre, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
- Omekšani maslac izmiksajte da postane pjenast. Otopite čokoladu na pari. Prepržite lješnjake, oljuštite i sameljite. Ohlađenu kremu razradite mikserom pa sjedinite s umućenim maslacem. Dodajte otopljenu čokoladu i lješnjake.
- Za koru čvrsto izmiksajte bjelanjke s prstohvatom soli pa postupno umiksajte šećer. Ručno umiješajte prosijano brašno, krušne mrvice i mljevene orahe.
- Veliki lim za pečenje (35x40 cm) obložite papirom za pečenje, a lagano namastite i papir. Rasporedite smjesu za koru u lim i pecite desetak minuta na 160°c, dok se rubovi kore ne počnu odvajati od papira. Izvadite i pustite da se ohladi pa uzdužno prerežite na tri dijela.
- Na pladanj za posluživanje položite prvu koru, poprskajte je mješavinom svježe iscijeđenog narančina soka, ruma i dvije žlice šećera. Premažite trećinom kreme. Na to položite drugu koru, ponovno poprskajte sokom i premažite dijelom kreme. Zatim treću koru ponovno poprskajte sokom i premažite je kremom. Dio kreme ostavite za premazivanje čitave torte.
Izvor Skuhatćute