Recepti 11. lipnja 2019.

Iskoristite sezonsko voće za pripremu odličnih džemova

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Tek se navikavamo na visoke temperature, ali je i vrijeme da počnemo razmišljati o pripremi zimnice. Bila bi prava šteta da propustite sezonu bobičastog voća i rabarbare i ne opskrbite se ukusnim džemovima.

Sljedeći vikend obavezno otiđite na tržnicu, odaberite mirisno sezonsko voće i pripremite nekoliko staklenki zimnice. Iako je neobično razmišljati o hladnim mjeseca sada kada se pržimo na natprosječno visokim temperaturama za lipanj, ali sigurno nećete požaliti. Naravno, neke staklenke možete otvoriti i tijekom ljeta i iskoristiti za pripremu izvrsnih slastica.

Džemovi se pripremaju od cijelog voća, koje se kuha sa šećerom. Ako ih želite pripremati na jednak način kao što su i vaše majke i bake, nemojte koristiti nikakve dodatke. Za džem od jagoda trebate upotrijebiti podjednaku gramažu jagoda i šećera. Najprije ih operite, osušite pa im skinite peteljke. Pošećerite i kuhajte na srednje jakoj vatri. Nemojte miješati, već povremeno protresite kako se jagode ne bi zalijepile i pričekajte da provrije. Potom smanjite temperaturu i kuhajte još 20-ak minuta, sve dok se ne zgusne.

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

 

Odličan džem možete pripremiti i od kupina, za koje nam se čini da su podcijenjene u odnosu na maline i jagode. U ovom slučaju najprije napravite sirup od 200 g šećera i 200 ml vode, a potom u njega dodajte kilogram opranih i očišćenih kupina. Nakon otprilike pet minuta kuhanja ubacite još 400 g šećera, dobro promiješajte i kuhajte još 10-15 minuta.

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

 

Nikako nemojte preskočiti džem od trešanja, koji odlično pristaje uz palačinke i sconese. Kilogram trešanja operite, očistite od peteljki i koštica. Jednaku količinu šećera otopite u malo vode pa u kipuću smjesu stavite trešnje i kuhajte ih 10 minuta. Potom dodajte 250 ml soka od ribiza, kuhajte još desetak minuta pa prelijte u staklenke.

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

 

Obavezno pripremite nekoliko staklenki kako bi u okusima ljeta uživali tijekom cijele godine.

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.