Iako se trudim jesti zdravo i balansirano, kada je riječ o desertu dam si oduška. Pavlova mi je jedan od najdražih deserata. Nježnog je i laganog okusa, te lako prilagodljiva svim kombinacijama i sastojcima. U nastavku donosim recept za moj omiljeni jesenski desert sa sezonskim voćem. Svakako ga isprobaj!
Sastojci:
Beze kore:
- 3 bjelanjka, sobne temperature
- 150 g šećera
- 1 žlica gustina (kukuruznog škroba)
- prstohvat soli
Krema:
- 300 ml slatkog vrhnja
- pola žličice cimeta
Karamelizirane jabuke:
- 4 jabuke
- 100 ml slatkog vrhnja
- žličica cimeta
- pola žličice đumbira
- žličica arome vanilije
- 2 žlice šećera
Karamelizirani orasi:
- 100 g oraha
- 50 ml slatkog vrhnja
- 2 žlice šećera
Postupak:
Beze kore:
- Stavi šećer, sol i gustin u zasebnu zdjelu.
- Miksaj bjelanjke dok ne postanu čvrsti snijeg. Zatim u 3-4 navrata dodaj ostale sastojke neprestano miksajući.
- Kada si dodala sve sastojke, nastavi miksati još 4-5 minuta dok ne dobiješ sjajnu gustu kremu.
- Lim za pečenje obloži papirom za pečenje koje si zalijepila uz pomoć malo bjelanjaka sa stražnje strane rubova.
- Tučene bjelanjke rasporedi u kružnom obliku otprilike promjera 20 cm.
- Kora će se malo proširiti tijekom pečenja.
- Peci na 140°c 50 min, te ostavite u zatvorenoj pećnici da se ohladi.
Dok čekaš da se kora ispeče, iskoristi priliku i glasaj za Karlu Lojen na stranici Gastro zvijezde!
Krema:
- Istuci slatko vrhnje i cimet u šlag.
Karamelizirane jabuke:
- Jabuke očisti i nareži na tanke ploškice ili kockice. Prebaci ih u zdjelu, dodaj začine i dobro promiješaj.
- Na srednjoj vatri otopi šećer dok ne počne tamniti, zatim pažljivo dodaj slatko vrhnje brzo miješajući.
- Kuhaj otprilike minutu neprestano miješajući. Dodaj jabuke i kuhaj još 10-ak minuta dok jabuke ne omekšaju i
- krenu se lijepiti za dno.
Karamelizirani orasi:
- Orahe poprži na tavi. Kada zamirišu makni ih s vatre i stavite sa strane.
- Na srednjoj vatri otopi šećer dok ne počne tamniti, zatim pažljivo dodaj slatko vrhnje brzo miješajući.
- Kuhaj otprilike minutu, te dodaj orahe i makni s vatre.
Nakon što se sve potpuno ohladi posloži kolač. Na koru premaži kremu. Na kremu rasporedi jabuke i na kraju po vrhu rasporedi orahe.
U slast!