Recepti 20. studenoga 2021.

Isprobaj jesensku pavlovu s karameliziranim jabukama i orasima

:Isprobaj jesensku pavlovu s karameliziranim jabukama i orasima. foto: Karla Lojen

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Karla Lojen, autorica profila Zelenjava, finalistica je u kategoriji Top foodie na društvenim mrežama, a danas ti donosi recept za fantastičnu sezonsku poslasticu!

Iako se trudim jesti zdravo i balansirano, kada je riječ o desertu dam si oduška. Pavlova mi je jedan od najdražih deserata. Nježnog je i laganog okusa, te lako prilagodljiva svim kombinacijama i sastojcima. U nastavku donosim recept za moj omiljeni jesenski desert sa sezonskim voćem. Svakako ga isprobaj! 

Sastojci:

Beze kore: 

  • 3 bjelanjka, sobne temperature
  • 150 g šećera
  • 1 žlica gustina (kukuruznog škroba)
  • prstohvat soli

Krema:  

  • 300 ml slatkog vrhnja
  • pola žličice cimeta

Karamelizirane jabuke:  

  • 4 jabuke
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • žličica cimeta
  • pola žličice đumbira
  • žličica arome vanilije
  • 2 žlice šećera

Karamelizirani orasi: 

  • 100 g oraha
  •  50 ml slatkog vrhnja
  •  2 žlice šećera

 | Author: Karla Lojen Sezonska pavlova, foto: Karla Lojen

Postupak:

Beze kore:

  1. Stavi šećer, sol i gustin u zasebnu zdjelu.
  2. Miksaj bjelanjke dok ne postanu čvrsti snijeg. Zatim u 3-4 navrata dodaj ostale sastojke neprestano miksajući.
  3. Kada si dodala sve sastojke, nastavi miksati još 4-5 minuta dok ne dobiješ sjajnu gustu kremu.
  4. Lim za pečenje obloži papirom za pečenje koje si zalijepila uz pomoć malo bjelanjaka sa stražnje strane rubova.
  5. Tučene bjelanjke rasporedi u kružnom obliku otprilike promjera 20 cm.
  6. Kora će se malo proširiti tijekom pečenja.
  7. Peci na 140°c 50 min, te ostavite u zatvorenoj pećnici da se ohladi.

Dok čekaš da se kora ispeče, iskoristi priliku i glasaj za Karlu Lojen na stranici Gastro zvijezde!

Krema: 

  1. Istuci slatko vrhnje i cimet u šlag.

Karamelizirane jabuke:  

  1. Jabuke očisti i nareži na tanke ploškice ili kockice. Prebaci ih u zdjelu, dodaj začine i dobro promiješaj.
  2. Na srednjoj vatri otopi šećer dok ne počne tamniti, zatim pažljivo dodaj slatko vrhnje brzo miješajući.
  3. Kuhaj otprilike minutu neprestano miješajući. Dodaj jabuke i kuhaj još 10-ak minuta dok jabuke ne omekšaju i
  4. krenu se lijepiti za dno. 

Karamelizirani orasi: 

  1. Orahe poprži na tavi. Kada zamirišu makni ih s vatre i stavite sa strane.
  2. Na srednjoj vatri otopi šećer dok ne počne tamniti, zatim pažljivo dodaj slatko vrhnje brzo miješajući.
  3. Kuhaj otprilike minutu, te dodaj orahe i makni s vatre.

Nakon što se sve potpuno ohladi posloži kolač. Na koru premaži kremu. Na kremu rasporedi jabuke i na kraju po vrhu rasporedi orahe. 

U slast!

Lidl je prepoznao važnost poticanja i nagrađivanja food blogera i veliku važnost ovog natjecanja u organizaciji portala missGastro i podržao projekt. Naš partner Gorenje se i ove godine priključuje najvećem regionalnom natjecanju i postaje sponzor kategorije Tradicionalna hrana. Za favorite glasaj na web stranici Gastro zvijezde, a sve novosti o natječaju prati na našem Facebook i Instagram profilu. 

 | Author: Gastro zvijezda 2021. foto: Gastro zvijezda 2021.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.