Recepti 27. siječnja 2017.

Isprobajte: Fantastičan New York cheesecake

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Okus koji će vas oduševiti!

Ovo je jedan od onih sjajnih kolača koje jedva čekate probati! Zašto se zove New York cheesecake, ne znamo, moguće da ga je netko prvi put tamo napravio. Bez obzira na sve, nama se sviđa! Savršeni okus krem sira i smeđeg šećera upravo je ono što je nas oduševilo!

Ovaj cheesecake se peče pa nije onaj tipični ali zato nije ništa manje dobar. Dapače!

Poslužite ga uz popodnevnu kavu i uživajte!

Sastojci:

  • Za koru:
  • 200 g keksa
  • 25 g smeđeg šećera u prahu
  • 1 žličica soli
  • 75 g rastopljenog maslaca
  • Za kremu:
  • 600 g krem sira (poput Philadelphia sira)
  • 200 g smeđeg šećera u prahu
  • 300 ml kiselog vrhnja (možete koristiti vrhnje za svježi sir koje je puno masnije, ali i ukusnije od običnog vrhnja)
  • 3 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 50 g prosijanog glatkog brašna

Priprema:

  1. Kekse samljeti u blenderu ili ih zdrobiti valjkom za tijesto (stavite ih u vrećicu i prelazite valjkom preko nje dok se svi keksi ne zdrobe) pa ih pomiješati s rastopljenim maslacem, šećerom i soli i utisnuti u kalup za tortu (okrugli, promjera 26 cm) i staviti u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći
  2. Za kremu pomiješajte krem sir sa šećerom i 200 ml kiselog vrhnja (miješajte špatulom dok se sve ne sjedini), dodajte jedno po jedno jaje i ekstrakt vanilije pa ponovno dobro izmiješajte; na kraju, dodajte brašno i pažljivo ga umiješajte da ne bi ostale grudice
  3. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
  4. Pripremljenu kremu izliti na ohlađenu koru, poravnati ju i peći u zagrijanoj pećnici 45 - 60 minuta, odnosno, dok gornji dio i rubovi ne postanu lijepo zlatno žuti, ali još uvijek se treba malo "ljuljuškati" u sredini; kada je pečen, izvaditi ga iz pećnice i potpuno ohladiti te premazati s preostalih 100 ml kiselog vrhnja
  5. Po želji, posipajte s kakao prahom ili naribanom limunovom koricom.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.