Brunch, doručak, ručak, piknik… Ovaj recept za jaja iz pećnice stvarno funkcionira u svim situacijama
Ponekad stvarno nemaš volje peći 10 jaja jedno po jedno na tavi, pogotovo kad ti dolazi ekipa. Ova pečena jaja sa sirom riješit će te svih muka. Sve umutiš u jednoj zdjeli, izliješ u kalup, zapečeš – i gotovo.
Nema nereda, a rezultat je mekan, sočan i aromatičan kvadratasti komad koji možeš rezati, slagati u sendviče ili jesti vilicom direktno iz tanjura. Okus? Puno bolji nego što bi pomislio s tako malo truda.
Kombinacija svježeg vlasca, češnjaka u prahu i cheddar sira daje odličnu ravnotežu između kremastog i slanog. Za igru okusima, slobodno zamijeni cheddar drugim sirom.
Dodaj i druge svježe začine poput timijana, peršina ili kopra. Ova jaja iz pećnice stvarno sve podnose i sve vole. A režu se na uredne kvadrate i savršeno pašu u pecivo ili muffine.
Dakle, ako planiraš brunch, piknik ili jednostavno želiš spremne doručke za par dana - ovaj recept za jaja iz pećnice će ti postati redovni repertoar. Ako ti što ostane (što je rijetko), samo ih spremi u hladnjak i ugrij prema potrebi.
Jaja za svaki obrok u danu
foto: Olivie Strauss/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Jaja iz pećnice
10 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Suncokretovo ulje
Jaje
12
kom
Svježi vlasac
0,25
šalica
Vrhnje za kuhanje
0,25
šalica
Sol
1,75
žličica
Češnjak u prahu
0,75
žličica
Svježe mljeveni crni papar
0,50
žličica
Cheddar
0,50
šalica
Postupak
Pećnicu zagrij na 175 °C. Četvrtasti kalup (cca 23x23 cm) lagano namaži uljem. Obloži ga papirom za pečenje tako da ostane višak s dvije strane – kasnije ćeš lakše izvaditi jaja.
U velikoj zdjeli dobro izmiješaj jaja, nasjeckani vlasac, vrhnje, sol, češnjak u prahu, papar i 1/2 šalice naribanog cheddara. Izlij smjesu u pripremljeni kalup i po vrhu pospi preostalih 1/4 šalice sira.
Peci otprilike 25 minuta, dok se jaja ne stisnu i više nisu tekuća u sredini. Izvadi iz pećnice, kratko ohladi, pa pomoću viška papira izvuci cijeli komad i nareži na kvadrate.