Recepti Desert 15. listopada 2024.

Jede ti se batat? Napravi ga u obliku pudinga!

Desert
15 MIN
145 MIN
4
JEDNOSTAVNO
Puding od batata
foto: @JaylynnLittle/Pinterest
Bez kore i bez muke, ovaj puding od batata je prava mala delicija koja će te osvojiti bogatom kremastom teksturom i okusom

Jednostavniji, laganiji rođak poznatije slastice – slatki puding od batata savršeno je rješenje za one koji žele uživati u desertu bez puno muke oko pripreme kore ili tijesta. Ovaj kremasti desert, koji podsjeća na punjenje za pitu od batata, može se poslužiti uz šlag ili marshmallow kremu, a njegova baršunasta tekstura i bogat okus osvojit će te na prvi zalogaj.

batat Možda vas zanima... Top 10 recepata sa sve popularnijim batatom Recepti

Kremast poput sladoleda

Najbolji dio? Nakon hlađenja, puding postaje poput sladoleda, hladan i kremast. Puding od batata je izvrstan kao desert, ali može poslužiti i kao zdravi doručak u blagdanskoj sezoni.

Jednostavna priprema i lagana tekstura čine ga idealnim za svaki obrok. Ako tražiš dodatnu hrskavost, možeš ga posuti tostiranim komadićima oraha i/ili kokosovih pahuljica.

Muffini od batata i jaja | Author: Canva Batat foto: Canva

Ne gasi ekran dok kuham

Puding od batata
15 MIN
pripreme
145 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Batat 1,10 kg
  • Maslac 4 žlica
  • Jaje 1 kom
  • Smeđi šećer 100 g
  • Mlijeko 0,25 šalica
  • Sol 1 žličica
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
  • Muškatni oraščić 0,50 žličica
  • Šlag
Postupak
  1. Postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij je na 175ºC.


  2. U veliki lonac stavi batate i dodaj dovoljno vode da ih prekriješ za 2,5 cm. Poklopi lonac i zagrij na visokoj temperaturi dok ne proključa

    Kada voda proključa, smanji temperaturu na srednje jaku i kuhaj na laganom vrenju dok batati ne postanu mekani, što će trajati 10-12 minuta. Batate možeš provjeriti nožem – trebalo bi ih biti lako probosti.


    batat



  3. Ocijedi batate i prebaci ih u blender. Dodaj kockice maslaca i poklopi da se maslac otopi od topline batata.

    Dodaj jaje, smeđi šećer, mlijeko, sol, vaniliju i mljeveni muškatni oraščić. Miksaj dok smjesa ne postane potpuno glatka i homogena. Smjesu zatim prebaci u kvadratni kalup za pečenje veličine 20x20 cm.


  4. Peci puding u zagrijanoj pećnici dok ne postane lagano zlatan na vrhu i topao u sredini, 55-65 minuta. Kada je gotov, izvadi ga iz pećnice i ostavi da se hladi na rešetki oko 1 sat.


  5. Puding možeš poslužiti na sobnoj temperaturi ili ga staviti u hladnjak da se dodatno stegne. Nakon hlađenja, postat će čvrst, ali će i dalje biti kremast.

    Podijeli ga u male zdjelice ili ramekine i dodaj žlicu šlaga na vrh za završni dodir.


  6. Ovaj puding možeš pripremiti i do 3 dana unaprijed. Čuvaj ga u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku. Prema potrebi, posluži ga ohlađenog ili lagano zagrijanog.


Isprobaj i ove recepte za fine kremaste deserte!

Kremšnite Možda vas zanima... Ove prefine lažne kremšnite gotove su za pola sata! Recepti riža na mlijeku Možda vas zanima... Kremasta riža na mlijeku podsjeća na djetinjstvo Recepti Mini cupcakes s jagodama Možda vas zanima... Top 10 brzih deserata - kad se pojede sve slatko u kući Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.