Bez kore i bez muke, ovaj puding od batata je prava mala delicija koja će te osvojiti bogatom kremastom teksturom i okusom
Jednostavniji, laganiji rođak poznatije slastice – slatki pudingod batata savršeno je rješenje za one koji žele uživati u desertu bez puno muke oko pripreme kore ili tijesta. Ovaj kremasti desert, koji podsjeća na punjenje za pitu od batata, može se poslužiti uz šlag ili marshmallow kremu, a njegova baršunasta tekstura i bogat okus osvojit će te na prvi zalogaj.
Najbolji dio? Nakon hlađenja, puding postaje poput sladoleda, hladan i kremast. Puding od batata je izvrstan kao desert, ali može poslužiti i kao zdravi doručak u blagdanskoj sezoni.
Jednostavna priprema i lagana tekstura čine ga idealnim za svaki obrok. Ako tražiš dodatnu hrskavost, možeš ga posuti tostiranim komadićima oraha i/ili kokosovih pahuljica.
Batat
foto: Canva
Ne gasi ekran dok kuham
Puding od batata
15 MIN
pripreme
145 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Batat
1,10
kg
Maslac
4
žlica
Jaje
1
kom
Smeđi šećer
100
g
Mlijeko
0,25
šalica
Sol
1
žličica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Muškatni oraščić
0,50
žličica
Šlag
Postupak
Postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij je na 175ºC.
U veliki lonac stavi batate i dodaj dovoljno vode da ih prekriješ za 2,5 cm. Poklopi lonac i zagrij na visokoj temperaturi dok ne proključa
Kada voda proključa, smanji temperaturu na srednje jaku i kuhaj na laganom vrenju dok batati ne postanu mekani, što će trajati 10-12 minuta. Batate možeš provjeriti nožem – trebalo bi ih biti lako probosti.
Ocijedi batate i prebaci ih u blender. Dodaj kockice maslaca i poklopi da se maslac otopi od topline batata.
Dodaj jaje, smeđi šećer, mlijeko, sol, vaniliju i mljeveni muškatni oraščić. Miksaj dok smjesa ne postane potpuno glatka i homogena. Smjesu zatim prebaci u kvadratni kalup za pečenje veličine 20x20 cm.
Peci puding u zagrijanoj pećnici dok ne postane lagano zlatan na vrhu i topao u sredini, 55-65 minuta. Kada je gotov, izvadi ga iz pećnice i ostavi da se hladi na rešetki oko 1 sat.
Puding možeš poslužiti na sobnoj temperaturi ili ga staviti u hladnjak da se dodatno stegne. Nakon hlađenja, postat će čvrst, ali će i dalje biti kremast.
Podijeli ga u male zdjelice ili ramekine i dodaj žlicu šlaga na vrh za završni dodir.
Ovaj puding možeš pripremiti i do 3 dana unaprijed. Čuvaj ga u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku. Prema potrebi, posluži ga ohlađenog ili lagano zagrijanog.