gastro postao
Četiri sastojka i odličan prilog velikom broju jela spreman je za čitav dan. Meke, a hrskave, aromatične i svestrane. Ove će vas pogačice naprosto osvojiti!
Pogačice koje se pripremaju od tijesta nalik onom za pizzu, gotove su brzo, a nadjenuti ih možete dodacima samo po svojoj želji. Pecite ih na tavi ili u pećnici i na kraju začinite jednostavnim začinima kao što su sol, papar i nešto sitno ribanog sira. Najbolji će biti aromatičniji sirevi dok će i one nešto bazičnije na sjajan način podići koji režanj svježeg češnjaka.
Potrebno vam je:
- 500 g brašna
- 40 g svježeg kvasca
- 200 ml vode
- 50 ml ulja
- 200 g sira
- Prstohvat šećera
- Maslinovo ulje
- Sol
- Papar
Priprema:
- Toplu vodu pomiješajte s kvascem, dodajte mu žličicu brašna i šećer pa pustite da se digne.
- Kada se kvasac digao, pomiješajte ga s brašnom, uljem i soli.
- Zamijesite tijesto pa ostavite da odmara oko sat vremena.
- Od dignutog tijesta oblikujte manje kuglice.
- Pustite ih da odmore pola sata pa ih zatim prstima rastežite kako bi dobili oblik manje pizze ili diska. Neka budu debele oko jedan centimetar.
- Pogačice se mogu peći na tavi ili u pećnici.
- Za tavu će vam biti potrebno tek lagano premazati tijesto maslinovim uljem, a zatim pogačice peći dok se na njima ne pojave tamni krugovi, kao na tortiljama. Pripremate li ih pak u pećnici, premažite ih maslinovim uljem i ubacite u pećnicu na 200 stupnjeva.
- Kada su pogačice pri kraju, izvadite iz pećnice, pospite s još malo maslinovog ulja, soli i paprom te sitno ribanim sirom. Za pripremu na tavi, okrenite pogačicu tako da se još uvijek peče na laganoj vatri, a s jedne je strane pospite soli, paprom i sirom.
Dobar tek!