gastro postao
"Parfait" na francuskom znači "savršeno" što je riječ koja najbolje opisuje ovu tortu.
Recepata za čokoladne torte ima mnogo, ali svaki novi jednako je dobar ljubiteljima ove slastice. Za sve ljubitelje super kremastih čokoladnih torti ovaj recept će biti pravi pogodak. Torta je mekana i pahuljasta, a kada se dobro ohladi okus je poput sladoleda i topi se na nepcu. Kremasto, čokoladno, bogato okusom....
Potrebno vam je:
Biskvit
- 150 g šećera
- 150 g brašna
- 0.50 dl tamnog ruma
Krema
- 7 jaja
- 250 g maslaca
- 100 g čokolade
- 6 žlica šećera u prahu
- 4 dl vrhnja za šlag
Priprema:
- Žumanjke i šećer miješajte dok smjesa ne postane gusta i pjenasta pa dodajte limunovu koricu prema želji. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka koji postupno s brašnom dodajte u smjesu od žumanjaka. Razdijelite smjesu za biskvit na dva dijela.
- Od jednog dijela ispecite biskvit u obliku torte, a od drugog četvrtasti oblik kako biste mogli izrezati dvije trake širine šest cm i dugačke toliko da kada se spoje budu veličine kalupa za tortu. Pecite na temperaturi od 180°C oko 15-20 minuta.
- Pripremljeni biskvit stavite u oblik za tortu, a rubove obložite trakama tako da se spoje i sve poprskajte rumom. Za kremu naribajte čokoladu i otopite je na pari. Maslac dobro izradite tako da ga dugo miksate. Kad postane gladak, umiješajte šećer i otopljenu čokoladu.
- Ponovno sve izmiješajte da smjesa postane glatka. Umiješajte jedan po jedan žumanjak. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka i polako umiješajte u kremu.
- Izlijte kremu na biskvit u kalupu za tortu i stavite u hladnjak. Neka se preko noći dobro stvrdne i stisne. Prije posluživanja izvadite je iz kalupa i ukrasite tučenim slatkim vrhnjem.Uspjeh parfe-torte ovisi o strpljivom miješanju. Umjesto pečenog biskvita parfe-kremu možete napraviti i s podlogom od čokoladnih keksa. Sitno ih naribajte, zalijte sa 100 g otopljenog maslaca i utisnite u dno kalupa za torte.