gastro postao
Bogata torta s karamel sirupom prava je desertna bomba
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 16
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 276
Biskvit
- 255 g pšenično brašno, bijelo
- 0.50 mala žlica prašak za pecivo
- 240 mg mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
- 2 kom jaje kokošje
Sirup
- 120 ml voda
Glazura
- 180 g maslac, slani
- 500 g šećer, kristal
- 4 žlica vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
- 2 mala žlica ekstrakt vanilije
- sol
- 2 mala žlica sirup od karamele
Priprema
- Za biskvit izmiksajte maslac pa dodajte šećer i malo soli. Miješajte dok smjesa ne bude gusta i glatka.
- Dodajte karamel-sirup. Povećajte brzinu miksera te ubacite jaja i vanilijin ekstrakt. Smanjite brzinu pa dodajte brašno i prašak za pecivo.
- Ulijte i mlijeko te miješajte ručno sve sastojke dok se savršeno ne prožmu. Pecite 40-ak minuta ili dok biskvit ne bude lijepe zlatne boje na 180°C.
- Karamel-sirup pripremite tako da u vodi rastopite šećer dok ne bude ljepljive strukture.
- Za glazuru rastopite maslac pa ga dodajte šećeru i sve izmiksajte. Miješajući, polagano dodajte vrhnje, vaniliju, sirup i sol. Glazura je gotova dok postane glatka i sjajna.
- Kako biste napravili tortu, razrežite biskvit na dva dijela. Površinu gornjeg dijela prve polovice biskvita namočite sa šest žlica karamel-sirupa. Zatim stavite i tanak sloj glazure pa poklopite polovicom biskvita.
- Vanjski sloj premažite ostatkom glazure, prelijte karamel sirupom i ukrasite šlagom.
Izvor Skuhatćute