Ima nešto u tom slanutku što nas „tjera“ da ga volimo. I mali i veliki i oni izbirljivi i oni koji su spremni pojesti baš sve. Na prvu pomisao slanutak ti se može činiti pomalo neodređenim, pa ako malo promisliš, shvatit ćeš da ne znaš nikog tko baš istinski ne voli slanutak, niti nekog tko ga stavlja na prvo mjesto omiljenih jela ikad. Pa onda i taj naziv – ne znaš je li slan ili sladak. No, mi ćemo ti reći u čemu je tajna!
Slanutak je, baš suprotno svemu tome, vrlo svestran. Ne zamjera se nikom, niti se trudi biti najbolji. Slanutak je uistinu dobar, i tu je cijela mudrost. Ima još poprilično puno prilika za korištenje slanutka, ali jedan od njih je ovo jesensko varivo od leće i slanutka. Leća mu je, inače, savršen suputnik u varivima!
Zna to i Zrinka Zekulić, vlasnica bloga Gladuša, koja se odlučila pripremiti upravo jesensko varivo od leće i slanutka, te se njime „boriti“ u našem Gastro duelu s Nadege Pache Tihava, vlasnicom bistroa Alegria. Njih su se dvije pažljivo pripremale za naš duel u suradnji s Podravkom, pa su na „bojno polje“ izašle s kuhačama i nasmijane – uvjerene u pobjedu.
A tako je i bilo! U našem duelu nema gubitnika, jer tu se kuhalo uz kvalitetne namirnice, u dobroj atmosferi i pravom društvu. Upravo to se vidi i u rezultatima – jesenskim varivima koje su obje pripremile na svoj način. Evo kako je to napravila Zrinka.
Jesensko varivo od leće i slanutka
Sastojci:
- 2 šalice Podravka smeđe leće
- 2 šalice Podravka slanutka
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 veliki crveni luk
- komadić đumbira (oko 2 cm dug)
- 4 režnja češnjaka
- 200 g pasirane rajčice
- 1 puna žličica garam masale
- žličica Vegete Natur
- žličica Vegeta Maestro mljevene kurkume
- 400 g kokosovog mlijeka/kreme
Postupak:
- Na žlici maslinovog ulja dinstaj luk dok ne omekša, oko 5 minuta, pa potom dodaj nasjeckani đumbir i češnjak.
- Kratko pirjaj i dodaj pasiranu rajčicu te pusti da se tekućina reducira.
- Nakon 5 do 6 minuta dodaj šalicu tople vode, 1 žlicu garam masale, žličicu Vegeta Maestro mljevene kurkume, žlicu Vegete Natur, Vegeta Maestro morske soli, papar, te ubaci skuhanu Podravka smeđu leću i Podravka slanutak.
- Pusti da zavrije pa smanji na laganiju vatru i kuhaj 10-ak minuta.
- Na kraju dodaj kokosovo mlijeko i kuhaj na srednje jakoj vatri još 10 minuta.
Može i uz flatbread
Iako ovo jelo može savršeno funkcionirati samostalno i bez ikakvih dodataka, kao prilog možeš poslužiti flatbread. Ova verzija kruha je nešto poput lepinje, a priprema se bez kvasca, pa i bez praška za pecivo. Jedan od oblika flatbtreada je i tortilja, a postoji i mnogo drugih oblika. Ovaj Zrinkin bit će savršen prilog varivu, a vrlo ga je jednostavno napraviti.
Sastojci:
- 160 g pirovog brašna
- prstohvat Vegeta Maestro morske soli
- 100 ml vode
Priprema:
- Poveži sastojke tako da postupno dolijevaš vodu dok ne nastane kompaktno tijesto te ga zamotaj plastičnom folijom i ostavi da odmara (u frižideru) oko pola sata.
- Oblikuj u oblik kobasice i podijeli na jednake dijelove.
- Razvaljaj svaki dio i peci na suhoj tavi kratko s jedne i druge strane, a dovrši tako da ih staviš direktno na vatru nad plinskim štednjakom. Ako ne koristiš plin, nastavi ih peći na tavi dok se ne pojave crne fleke.
Dobar tek!