Recepti 31. listopada 2022.

Jesensko varivo od leće i slanutka uz flatbread

Slanutak i leća savršen su spoj u varivima foto: Igor Kralj/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Hladno vrijeme poziva na zdjelicu variva. Ne kažemo da ćemo cijelu jesen jesti variva, ali nekako su nam ona omiljeni izbor, pogotovo kad pomislimo na to da su korisna našem organizmu.

Ima nešto u tom slanutku što nas „tjera“ da ga volimo. I mali i veliki i oni izbirljivi i oni koji su spremni pojesti baš sve. Na prvu pomisao slanutak ti se može činiti pomalo neodređenim, pa ako malo promisliš, shvatit ćeš da ne znaš nikog tko baš istinski ne voli slanutak, niti nekog tko ga stavlja na prvo mjesto omiljenih jela ikad. Pa onda i taj naziv – ne znaš je li slan ili sladak. No, mi ćemo ti reći u čemu je tajna!

 | Author: Igor Kralj/PIXSELL Zrinka se odlučila na varivo od leće i slanutka foto: Igor Kralj/PIXSELL

Slanutak je, baš suprotno svemu tome, vrlo svestran. Ne zamjera se nikom, niti se trudi biti najbolji. Slanutak je uistinu dobar, i tu je cijela mudrost. Ima još poprilično puno prilika za korištenje slanutka, ali jedan od njih je ovo jesensko varivo od leće i slanutka. Leća mu je, inače, savršen suputnik u varivima!

Zna to i Zrinka Zekulić, vlasnica bloga Gladuša, koja se odlučila pripremiti upravo jesensko varivo od leće i slanutka, te se njime „boriti“ u našem Gastro duelu s Nadege Pache Tihava, vlasnicom bistroa Alegria. Njih su se dvije pažljivo pripremale za naš duel u suradnji s Podravkom, pa su na „bojno polje“ izašle s kuhačama i nasmijane – uvjerene u pobjedu.

 | Author: Igor Kralj/PIXSELL Nadege i Zrinka nasmijane su izašle na "bojno polje" foto: Igor Kralj/PIXSELL

A tako je i bilo! U našem duelu nema gubitnika, jer tu se kuhalo uz kvalitetne namirnice, u dobroj atmosferi i pravom društvu. Upravo to se vidi i u rezultatima – jesenskim varivima koje su obje pripremile na svoj način. Evo kako je to napravila Zrinka.

Jesensko varivo od leće i slanutka

 | Author: Igor Kralj/PIXSELL foto: Igor Kralj/PIXSELL

Sastojci:

 | Author: Igor Kralj/PIXSELL Zrinka se odlučila za kurkumu i đumbir koji će nas ugrijati u ovom varivu foto: Igor Kralj/PIXSELL

Postupak:

  1. Na žlici maslinovog ulja dinstaj luk dok ne omekša, oko 5 minuta, pa potom dodaj nasjeckani đumbir i češnjak.
  2. Kratko pirjaj i dodaj pasiranu rajčicu te pusti da se tekućina reducira.
  3. Nakon 5 do 6 minuta dodaj šalicu tople vode, 1 žlicu garam masale, žličicu Vegeta Maestro mljevene kurkume, žlicu Vegete Natur, Vegeta Maestro morske soli, papar, te ubaci skuhanu Podravka smeđu leću i Podravka slanutak.
  4. Pusti da zavrije pa smanji na laganiju vatru i kuhaj 10-ak minuta.
  5. Na kraju dodaj kokosovo mlijeko i kuhaj na srednje jakoj vatri još 10 minuta.

 | Author: Igor Kralj/PIXSELL Slasno jesensko varivo brzo je gotovo foto: Igor Kralj/PIXSELL

Može i uz flatbread

Iako ovo jelo može savršeno funkcionirati samostalno i bez ikakvih dodataka, kao prilog možeš poslužiti flatbread. Ova verzija kruha je nešto poput lepinje, a priprema se bez kvasca, pa i bez praška za pecivo. Jedan od oblika flatbtreada je i tortilja, a postoji i mnogo drugih oblika. Ovaj Zrinkin bit će savršen prilog varivu, a vrlo ga je jednostavno napraviti.

 | Author: Igor Kralj/PIXSELL Tijesto se lako priprema, a prije valjanja mora "odmoriti" u hladnjaku foto: Igor Kralj/PIXSELL

Sastojci:

 | Author: Igor Kralj/PIXSELL Moraš probati ovako pripremiti flatbread! foto: Igor Kralj/PIXSELL

Priprema:

  1. Poveži sastojke tako da postupno dolijevaš vodu dok ne nastane kompaktno tijesto te ga zamotaj plastičnom folijom i ostavi da odmara (u frižideru) oko pola sata.
  2. Oblikuj u oblik kobasice i podijeli na jednake dijelove.
  3. Razvaljaj svaki dio i peci na suhoj tavi kratko s jedne i druge strane, a dovrši tako da ih staviš direktno na vatru nad plinskim štednjakom. Ako ne koristiš plin, nastavi ih peći na tavi dok se ne pojave crne fleke.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.