Recepti Namaz 07. svibnja 2025.

Kad ti život servira jagode, napravi džem u mikrovalnoj

Namaz
5 MIN
15 MIN
9
JEDNOSTAVNO
jagode, džem od jagoda
Džem od jagoda pripremi u mikrovalnoj
foto: Olivie Strauss/Unsplash
Ne čuvaj jagode za sutra - u samo 15 minuta već danas ih pretvori u prefini džem koji ćeš mazati cijeli tjedan!

Sezona jagoda je čarobna i opasna - čarobna jer su posvuda, a opasna jer su najčešće na akciji. I, logično je, svi smo ih barem jednom kupili previše. I onda slijedi potraga za rješenjem prije nego što omekšaju do tužne teksture.

E tu uskače ova ideja: domaći džem od jagoda, ali u mikrovalnoj. Ne trebaš nikakve posebne alate, sve se priprema u jednoj zdjeli i traje kraće nego gledanje epizode omiljene serije.

Džem od jagoda od svega nekoliko sastojaka

Ovaj recept za domaći džem od jagoda iz mikrovalne koristi svega nekoliko sastojaka - jagode, šećer, limunov sok i malo narančine korice za svježinu. Daje malu količinu džema, taman za nekoliko doručaka, i zbog toga ga nije potrebno konzervirati.

Gotovi domaći džem od jagoda iz mikrovalne možeš držati u hladnjaku nekoliko dana ili ga čak zamrznuti ako poželiš. A ako ti se sviđa ideja da okus jagoda dodatno pojačaš – slobodno dodaj komadiće naranče ili nekoliko kapi balzamičnog octa. Jer kad imaš dobru bazu, igranje okusima je gušt.

jagode, džem od jagoda | Author: Olivie Strauss/Unsplash Domaći džem od jagoda foto: Olivie Strauss/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Džem od jagoda iz mikrovalne
5 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
9
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Jagode 2,50 šalica
  • Naribana narančina korica 2 žličica
  • Sok od limuna 2 žlica
  • Šećer 0,50 šalica
Postupak
  1. U velikoj posudi prikladnoj za mikrovalnu (barem 2,5 l zapremine) pomiješaj jagode, koricu naranče, limunov sok i šećer. Nježno promiješaj kako bi jagode bile ravnomjerno prekrivene šećerom. Ostavi da odstoji 30 minuta na sobnoj temperaturi kako bi pustile sok.


  2. Stavi zdjelu s jagodama na tanjur (ako smjesa počne kipjeti) u mikrovalnu pećnicu. Kuhaj na najjačoj snazi u intervalima od po 5 minuta, svaki put lagano promiješaj. Pazi da smjesa ne prekipi. Ako se počne penjati i izlaziti iz zdjele, prebaci je u veću posudu (također prikladnu za mikrovalnu) i nastavi kuhati.

    Smjesa je gotova kad tekućina postane gušća i sirupasta. Dok je vruće, džem će biti rjeđi nego u ohlađenom stanju – zgusnut će se kako se bude hladio.


  3. Vrući džem pažljivo ulij u čistu staklenku. Ohladi na sobnoj temperaturi, zatvori i spremi u hladnjak. Ako ti se džem i nakon hlađenja čini prerijedak, možeš ga još jednom kratko zagrijati u mikrovalnoj. Džem čuvaj u hladnjaku ili zamrzni (ostavi otprilike 2,5 cm praznog prostora na vrhu staklenke jer se pri zamrzavanju širi volumen).


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

45 kcal

2 %

MASTI

0,01 g

0 %

KOLESTEROL

0,01 g

0 %

UH

11,00 g

4 %

PROTEINI

0,01 g

0 %

Prstohvat svježe mljevenog crnog papra može dodati laganu začinsku notu džemu.

 Iskoristi sezonu jagoda i uživaj u ovim delicijama!

Napravi milkshake od jagoda koji će nadmašiti sve ostale Možda vas zanima... Milkshake od jagoda koji će nadmašiti sve ostale Recepti punjene jagode Možda vas zanima... Vrijeme je za... punjene jagode! Mljac! Recepti tart od jagoda Možda vas zanima... Ovaj jednostavan tart od jagoda pravi je spektakl! Recepti bubamara jagode Možda vas zanima... Bubamara jagode najslađi su zalogaji ovog proljeća Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:30 07. Svibanj 2025.

    obozavam jagode