Ne čuvaj jagode za sutra - u samo 15 minuta već danas ih pretvori u prefini džem koji ćeš mazati cijeli tjedan!
Sezona jagoda je čarobna i opasna - čarobna jer su posvuda, a opasna jer su najčešće na akciji. I, logično je, svi smo ih barem jednom kupili previše. I onda slijedi potraga za rješenjem prije nego što omekšaju do tužne teksture.
E tu uskače ova ideja: domaći džem od jagoda, ali u mikrovalnoj. Ne trebaš nikakve posebne alate, sve se priprema u jednoj zdjeli i traje kraće nego gledanje epizode omiljene serije.
Džem od jagoda od svega nekoliko sastojaka
Ovaj recept za domaći džem od jagoda iz mikrovalne koristi svega nekoliko sastojaka - jagode, šećer, limunov sok i malo narančine korice za svježinu. Daje malu količinu džema, taman za nekoliko doručaka, i zbog toga ga nije potrebno konzervirati.
Gotovi domaći džem od jagoda iz mikrovalne možeš držati u hladnjaku nekoliko dana ili ga čak zamrznuti ako poželiš. A ako ti se sviđa ideja da okus jagoda dodatno pojačaš – slobodno dodaj komadiće naranče ili nekoliko kapi balzamičnog octa. Jer kad imaš dobru bazu, igranje okusima je gušt.
Domaći džem od jagoda
foto: Olivie Strauss/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Džem od jagoda iz mikrovalne
5 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
9
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Jagode
2,50
šalica
Naribana narančina korica
2
žličica
Sok od limuna
2
žlica
Šećer
0,50
šalica
Postupak
U velikoj posudi prikladnoj za mikrovalnu (barem 2,5 l zapremine) pomiješaj jagode, koricu naranče, limunov sok i šećer. Nježno promiješaj kako bi jagode bile ravnomjerno prekrivene šećerom. Ostavi da odstoji 30 minuta na sobnoj temperaturi kako bi pustile sok.
Stavi zdjelu s jagodama na tanjur (ako smjesa počne kipjeti) u mikrovalnu pećnicu. Kuhaj na najjačoj snazi u intervalima od po 5 minuta, svaki put lagano promiješaj. Pazi da smjesa ne prekipi. Ako se počne penjati i izlaziti iz zdjele, prebaci je u veću posudu (također prikladnu za mikrovalnu) i nastavi kuhati.
Smjesa je gotova kad tekućina postane gušća i sirupasta. Dok je vruće, džem će biti rjeđi nego u ohlađenom stanju – zgusnut će se kako se bude hladio.
Vrući džem pažljivo ulij u čistu staklenku. Ohladi na sobnoj temperaturi, zatvori i spremi u hladnjak. Ako ti se džem i nakon hlađenja čini prerijedak, možeš ga još jednom kratko zagrijati u mikrovalnoj. Džem čuvaj u hladnjaku ili zamrzni (ostavi otprilike 2,5 cm praznog prostora na vrhu staklenke jer se pri zamrzavanju širi volumen).
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.