Recepti 12. listopada 2017.

Kakav ručak: Lungić od vepra s gljivama

lungic
1/3
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Chef Grgur Bakšić vam predlaže dva jesenska recepta s kestenima, gljivama i veprom

Jesen je doba kad se vraćamo na jaču i dinamičniju kuhinju u odnosu na ljeto. Ponuda namirnica u jesen je mješavina svježih postljetnih namirnica i šumskih plodova te kuhanje prvih proizvoda za zimnicu.

Apsolutno tipične namirnice za jesen su gljive kojih ove godine ima u izobilju i cijenom su i više nego pristupačne. Kesteni koji su ove jeseni malo uranili i nisu okupani mrazom pa im nedostaje malo slatkoće, zasigurno su simbol jeseni. Uz sve namirnice, nedostajao mi je komad mesa te sam se sjetio karlovačke divlje svinje. Slijedom događanja inspiracija je bila jednostavna pa sam odlučio pripremiti lungić od vepra s gljivama i kesten pire u prošeku s chillijem.

lungic_gljive_tursija.jpg | Author:

Lungić od vepra s gljivama, na podlozi od turšije

Za 4 osobe:

  • lungići 1kg
  • gljive miješane 600g
  • turšija 500g
  • maslac 30g
  • poriluk 200g
  • češnjak 5g
  • prošek 80ml
  • senf 20g
  • svinjska mast 20g
  • limun, sol, papar

Priprema:

  1. Lungiće narezati po pola po dužini i začiniti senfom, solju i paprom.
  2. Poriluk oprati i narezati na trakice te na srednje vručem maslacu lagano popržiti dok se ne zacakli, dodati gljive narezane na četvrtine i češnjak narezan na listiće, posoliti, popapriti i podliti s malo prošeka, lagano dinstati dok ne ispari višak sokova.
  3. Na vrućoj masti lagano zapeči lungiče s obje strane te na njih dodati gljive i sve zajedno lagano prodinstati dok se sokovi ne objedine.
  4. Začiniti s par kapi limuna.
  5. Na tanjur složiti podlogu od turšije te na nju servirati lungić punjen gljivama.

kestenpire.jpg | Author:

Kesten pire s Cardammonom i maronima glaziranim u prošeku s chillijem

Za 4 osobe:

  • 250g kesten pirea
  • 250ml slatkog vrhnja
  • cardammon 1g
  • pečeni kesteni 2 mjerice
  • prošek 30ml
  • chilli 1g
  • maslac 20g
  • šećer 30g

Priprema:

  1. Kesten pire pošećeriti s polovicom šećera, dodati cardammon i staviti u hladnjak da se ohladi.
  2. Na toplom maslacu glazirati pečene kestene, kad su kesteni popili maslac dodati ostatak šećera i miješati dok se šećer ne karamelizira po kestenima, tada dodati prošek i chilli te lagano ukuhati dok se ne posuši.
  3. Kestene složiti kao podlogu na njih složiti kesten pire i ukrasiti šlagom.
     
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.