Recepti Uskršnje delicije 16. ožujka 2018.

Kako napraviti domaći fondant

foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Fondant će svakom baš svakom desertu daje neodoljivo privlačan i slastan izgled...

Za sve one kreativne, koji uživaju u izradi torti i kolača fondant je idealna igračka.

Šećernu smjesu ili Dr. Oetker fondant možete kupiti u bolje opremljenim trgovinama, no za jednu tortu isplativije je izraditi vlastiti. Ako je previše tvrd, ostavite ga na sobnoj temperaturi desetak minuta ili zagrijte nekoliko sekundi u mikrovalnoj pećnici. Premekani fondant otvrdnut će dodavanjem Dr. Oetker gustina.

 

Možda vas zanima... Jednostavno perfektna: Čokoladna parfe torta Recepti

 

Možda vas zanima... Briljantno: Čokoladna torta od naranče Kolumne

 

Potrebno vam je:

  • 50 g margarina
  • 500 g šećera u prahu
  • 3 žlice limunovog soka
  • 2 žlice vode
  • dr. Oetker prehrambena boja

Priprema

  1. Mast, limunov sok i vodu istopite na laganoj vatri (ne smije prokuhati).
  2. Malo po malo, dodajte u tekućinu 25 dag šećera u prahu tako da brzo i neprestano miješajte pjenjačom kako se ne bi stvorile grudice. Kad dobijete finu gustu masu, pojačajte vatru i pustite da zakuha. Miješajte oko minutu.
  3. Maknite s vatre i ostatak šećera (25 dag) opet pomalo dodajte uz miješanje kuhačom. Stvorit će se gusta masa koja će poprimiti oblik “lopte”.
  4. Maknite smjesu s vatre na radnu površinu koju ste posuli gustinom da se ne zalijepi. Zamotajte je u prozirnu foliju i držite na suhom do upotrebe.
  5. Fondant na torte dolazi tek nakon što se na njoj ohladila ganache krema koja se radi dan prije. Torta s ganacheom treba stajati još sat i pol u hladnjaku, a tek tada na nju ide fondant.
  6. Na fondant koji ste izmijesili stavite boju u prahu i nekoliko kapi vode. Ulijevanjem vode boja će se ublažiti pa obvezno dodajte malo gustina.
  7. Nakon što ste dobili željenu nijansu i dobro izmijesili fondant, razvucite smjestu na površini posutoj gustinom za izradu mašne. Odrežite komadić fondanta kojim ćete ukrasiti mašnu.
  8. Privucite fondant prstima u sredini i na krajevima (kao na slici) te presavijte na pola da biste dobili oblik mašne. Krajeve mašne zalijepite s nekoliko kapi vode ako je smjesa pretvrda.
  9. Oblikujte sredinu mašne ostatkom fondanta koji ste izrezali. Da bi mašna imala pravi oblik, u šuplje krajeve stavite ruž ili nešto valjkastog oblika u papiru te stavite u hladnjak na cijeli dan.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.