Kolumne 08. siječnja 2018.

Briljantno: Čokoladna torta od naranče

foto: Derza Fanistori
gastro postao gastro.24sata.hr
Kombinacija čokolade i naranče jedna je od klasičnih, ali nikad dosadnih kombinacija koja privlači i djecu, ali također je nešto u čemu mogu uživati i oni sofisticiranijih okusnih pupoljaka. Ova brza torta napravljena je od jednostavnih sastojaka, za manje od pola sata i bit će stoga sjajan dodatak vašem repertoaru vještina bilo da čekate goste ili ste zaželjeli komad kolača uz popodnevnu kavu.

Moram priznati da sam mnogo puta uživala u ovoj kombinaciji jedući Jaffa kekse, crnu čokoladu s aromom naranče ili pak domino kocke (medenjak, žele naranče i sloj marcipana prelivene crnom čokoladom), ali nisam do sad nikad pojela kolač tog okusa.

Pravo budi rečeno zapravo sam iznenadila samu sebe probudivši se neko jutro sa silnom željom za ovakvim kolačem. Srećom, zaredao je niz neradnih dana, pa je testiranje moglo započeti odmah i donijelo mi je ovaj kolač koji je tako divan i tako jednostavan da nema razloga da ga i vi uskoro ne isprobate.

 | Author: Derza Fanistori foto: Derza Fanistori

Potrebno (kalup promjera 20 cm):
Kolač – suho:

  • 120 g brašna
  • 10 g nezaslađenog kakao praha
  • pola žličice sode bikarbone


Kolač – mokro:

  • ribana korica 1 naranče
  • 120 ml svježeg soka od naranče (toj istoj naranči iscijedite sok, izvadite koštice ako ih ima, a zatim sok i pulpu izmiješajte i dopunite vodom do potrebne količine)
  • 60 ml neutralnog ulja (npr. suncokretovo)
  • 60 g šećera
  • par kapi vanilije po želji


Dodatno:

  • 1 žlica octa (jabučnog ili bijelog vinskog)


Opcionalni dodaci za ukrašavanje:

  • komad korice naranče, narezan na duge tanke trakice
  • šećer u prahu
  • otopljena čokolada s malo kokosovog ulja (45g čokolade za kuhanje+5g kokosovog ulja)


Postupak:

  1. Uključite pećnicu da se grije na 180°C. Prikupite sve sastojke.Namažite kalup.
  2. Kad je pećnica vruća u veću zdjelicu prosijte suhe sastojke: brašno, kakao, sodu bikarbonu.
  3. Operite i osušite naranču srednje veličine, oštrim nožem joj odrežite krišku kore (samo narančasti dio, bez bijelog), a ostalu koru uz pomoć sitnog ribeža naribajte u drugu zdjelicu.
  4. Kad ste naribali svu koru naranču prerežite i iscijedite iz nje sok, izvadite koštice ako ima, a onda sok i pulpu nadopunite s vodom (ako je potrebno) da biste ukupno imali 120 ml (ili 120g) soka. Dodajte sok u zdjelicu s ribanom koricom.
  5. Također u tu zdjelicu stavite ulje i šećer i dobro promiješajte.
  6. Ulijte mokre sastojke u suhe, promiješajte nekoliko puta pjenjačom da se ujedine i zatim dodajte žlicu octa. Nikako ga nemojte dodavati ranije jer on će reakcijom sa sodom dati kolaču pjenastu strukturu i ako ga ulijete ranije sva će mu se kemijska snaga potrošiti prije pečenja.
  7. Ulijte tijesto u pripremljeni kalup i stavite peci u pećnicu na 20 minuta na 180°C.

 | Author: Derza Fanistori foto: Derza Fanistori


Pečeni kolač biti će lijepo dignut, rubova odvojenih od kalupa. Kad ga dirnete na vrhu bit će mekan, a ako ga bocnete čačkalicom ona će izaći iz kolaca čista, bez sirovog tijesta. Izvadite kalup iz pećnice i ostavite da se kora hladi u kalupu oko 10 minuta, a zatim je okrenete i izvadite iz kalupa na rešetku da se potpuno ohladi.

Ukrašavanje nije obavezno, samo je zgodno – pa budući da je jednostavno ukrasite ako stižu gosti ili želite malo uživati u predstavi, ali kolač će biti izvrstan i bez ukrasa.


Kad se kora ohladila posipajte uz pomoć sita po površni malo šećera u prahu. Ovdje možete stati i dodati na vrh sačuvane trakice kore naranče. Ako pak želite još svečaniji kolač narežite 45 g čokolade i uz 5 g kokosovog ulja zagrijte ga oko 40 sekundi u mikrovalnoj (ili otopite na pari) pa miješanjem potpuno rastopite čokoladu da bude glatka. Rastopljenu čokoladu nalijte na tortu i naginjanjem, ili uz pomoć špatule, razmažite malo (kao ja ovdje) ili do ruba torte (jer ova količina čokolade dati će se lijepo razmazati do ruba, bit će dosta), a zatim dekorativno pospite sačuvanim trakicama kore.

Ukrašenu tortu ohladite neko vrijeme u hladnjaku prije posluživanja (da vam bude lakše rezati) ako želite, a zatim poslužite!

Ova je torta divna, meka, topi se u ustima i ima snažan prirodni okus naranče.

Isprobala sam je uz kavu, uz zeleni čaj i uz rooibos s narančom (kojeg sam spomenula nedavno u postu o kuhinjskim investicijama) i fantastična je u svim parovima. Kako je ova torta veganska i nema ni jaja ni mlijeka sigurno će vam odlično doći ako se poželite kolača, a nemate sve sastojke za uobičajene torte, ali kad je prvi puta isprobate bit će vam jasno da je unatoč jednostavnosti sastojaka ova torta savršenstvo okusa.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjela!

 

Derzu Fanistori s guštom pratite na njenom blogu Porcija i pol!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.