Mediteranska kuhinja odavno poznaje kapare, a danas se koriste kao začin za mnoga jela, salate ili umake. Kapari su u svom izvornom obliku zapravo bez okusa. Tek kada se ostave u vodi s morskom solju ili u octenoj tekućini razvijaju svoju pikantnost. Ove bobice veličine graška zbog niskokaloričnosti smatraju se začinom, no bogate su antioksidansima, eliminiraju bakterije i smanjuju razine lošeg kolesterola u organizmu. Najbolje se slažu s ribom i morskim plodovima, a mi ti donosimo dva recepta za umake od kapara koji se služe upravo uz ribu.
Umak od kapara i limuna
Za pripremanje umaka od kapara i limuna potrebno je koristiti sokove od prethodnog prženja ribe u tavi. Pripremi filete brancina, orade ili neke druge morske ribe na maslacu i maslinovu ulju u tavi. Kada je riba gotova, makni ju s tave, a u preostalu masnoću dodaj limunov sok i riblji temeljac te ostavi da se tekućina reducira. Zatim dodaj slatko vrhnje, naribanu koricu limuna, kapre te po potrebi začinit solju i bijelim paprom. Miješaj dok se umak ne zgusne pa ga posluži uz prženu ribu i kuhano povrće kratko preprženo na maslacu.
Sastojci za umak:
- riblji temeljac, 100 ml
- kapri, 1 žlica s malo vlastita soka
- slatko vrhnje, 300 ml
- maslac, 50 g
- bijeli papar i sol
- limun
Umak od kapara i vina
Donosimo još jedan ukusan recept autorice Sanje Mijac. Kao i kod prethodnog umaka, odaberi ribu po želji koju ćeš pržiti na tavi na maslinovu ulju. Kada je riba gotova, makni ju s tave te na preostalo ulje dodaj na polumjesece nasjeckan luk i dinstaj dok ne omekša. Zatim dodaj protisnuti češnjak te dinstaj dok ne zamiriše. Dodaj kapre pa vrati i ribu. Sve zalij vinom te, ako bude trebalo, podlij s malo vode. Dodaj i začine, nasjeckan ružmarin, sol i papar. Svježe lišće peršina dodaj na kraju. Ostavi da se sve zajedno krčka oko 5 minuta.
Sastojci za umak:
- nekoliko žlica maslinova ulja
- crveni luk, 1 kom
- češnjak, 1 glavica (ili količina po želji)
- kapari, 2 žlice
- bijelo vino, 1 dcl
- malo vode
- svježe lišće peršina
- malo svježeg ružmarina
- sol i papar