Recepti 28. listopada 2019.

Kapari: Neobičan začin za najukusnije umake uz ribu

Guliver/Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Kapari su pikantne bobice koje su neizostavan začin svakog ljubitelja ribe i morskih plodova. Donosimo ti dva recepta kako ih pripremiti kao umake uz ribu

Mediteranska kuhinja odavno poznaje kapare, a danas se koriste kao začin za mnoga jela, salate ili umake. Kapari su u svom izvornom obliku zapravo bez okusa. Tek kada se ostave u vodi s morskom solju ili u octenoj tekućini razvijaju svoju pikantnost. Ove bobice veličine graška zbog niskokaloričnosti smatraju se začinom, no bogate su antioksidansima, eliminiraju bakterije i smanjuju razine lošeg kolesterola u organizmu. Najbolje se slažu s ribom i morskim plodovima, a mi ti donosimo dva recepta za umake od kapara koji se služe upravo uz ribu.

 | Author: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Umak od kapara i limuna

Za pripremanje umaka od kapara i limuna potrebno je koristiti sokove od prethodnog prženja ribe u tavi. Pripremi filete brancina, orade ili neke druge morske ribe na maslacu i maslinovu ulju u tavi. Kada je riba gotova, makni ju s tave, a u preostalu masnoću dodaj limunov sok i riblji temeljac te ostavi da se tekućina reducira. Zatim dodaj slatko vrhnje, naribanu koricu limuna, kapre te po potrebi začinit solju i bijelim paprom. Miješaj dok se umak ne zgusne pa ga posluži uz prženu ribu i kuhano povrće kratko preprženo na maslacu. 

Sastojci za umak:

  • riblji temeljac, 100 ml
  • kapri, 1 žlica s malo vlastita soka
  • slatko vrhnje, 300 ml
  • maslac, 50 g
  • bijeli papar i sol
  • limun

 | Author: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Umak od kapara i vina

Donosimo još jedan ukusan recept autorice Sanje Mijac. Kao i kod prethodnog umaka, odaberi ribu po želji koju ćeš pržiti na tavi na maslinovu ulju. Kada je riba gotova, makni ju s tave te na preostalo ulje dodaj na polumjesece nasjeckan luk i dinstaj dok ne omekša. Zatim dodaj protisnuti češnjak te dinstaj dok ne zamiriše. Dodaj kapre pa vrati i ribu. Sve zalij vinom te, ako bude trebalo, podlij s malo vode. Dodaj i začine, nasjeckan ružmarin, sol i papar. Svježe lišće peršina dodaj na kraju. Ostavi da se sve zajedno krčka oko 5 minuta. 

Sastojci za umak:

  • nekoliko žlica maslinova ulja
  • crveni luk, 1 kom
  • češnjak, 1 glavica (ili količina po želji)
  • kapari, 2 žlice
  • bijelo vino, 1 dcl
  • malo vode
  • svježe lišće peršina
  • malo svježeg ružmarina
  • sol i papar

 | Author: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.