Ove kekse je jednostavno napraviti, a imaju sve - voće, kremasto srce, hrskavi biskvit. Spakiraj ih za piknik, ponudi gostima ili ih pojedi sam – tvoj desert, tvoja pravila
U sezoni jagoda važno je iskoristiti svježe, aromatične plodove koji ne samo da daju savršenstvo okusa, nego i vitamine, antioksidanse i vlakna. A ako voliš jagode, cheesecake i kekse, zamisli sve to spojeno u savršenom zalogaju.
Jer ovi keksići su kao mali desertni Transformersi – izvana izgledaju kao obični keksi s jagodama, ali čim zagrizeš... bum, cheesecake!
Nutricionistički savjet?
Kombinacija voća i proteina iz krem sira čini ove keksiće više od običnog deserta – daju energiju, ne opterećuju previše i idealni su za djecu (i odrasle s dječjom dušom!). Koristi svježe jagode – ne zamrznute! One puste previše vode i mogu ti pokvariti strukturu tijesta. A za maksimalno iskustvo udvostruči recept. Vjeruj nam, neće ti ostati ni jedan za sutra.
Jagode
foto: Maryam Sicard/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Cheesecake keksi s jagodama
20 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Za nadjev od krem sira
Sastojci
Krem sir
170
g
Šećer u prahu
30
g
Postupak
U manjoj zdjeli spatulom izmiješaj krem sir i šećer u prahu dok ne dobiješ glatku, jednoličnu smjesu. Lim za pečenje koji stane u zamrzivač obloži papirom za pečenje. Žlicom oblikuj 12 hrpica nadjeva i posloži ih na lim. Stavi u zamrzivač na najmanje 1 sat, dok se ne stvrdnu. Nadjev možeš napraviti unaprijed i čuvati ga u zamrzivaču, prekrivenog plastičnom folijom, do 2 dana.
Za kolačiće s jagodama
Sastojci
Maslac
113
g
Krem sir
57
g
Šećer
150
g
Smeđi šećer
71
g
Jaje
1
kom
Brašno
300
g
Soda bikarbona
0,75
žličica
Morska sol
0,50
žličica
Jagode
130
g
Postupak
U velikoj zdjeli pjenjačom sjedini rastopljeni maslac, omekšani krem sir, bijeli i smeđi šećer, miješajući oko 1 minute dok ne postane glatko. Dodaj jaje i dobro promiješaj. Zatim dodaj brašno, sodu bikarbonu i sol. Prebaci se na spatulu i miješaj dok se suhi sastojci gotovo potpuno ne sjedine. U redu je ako ostane malo suhih tragova brašna.
Dodaj sitno nasjeckane jagode. Lopaticom ih vrlo nježno umiješaj u tijesto kako ih ne bi zgnječio i obojao tijesto u ružičasto. Miješaj samo dok se ravnomjerno ne rasporede i ne ostane suhih tragova brašna.
Pokrij zdjelu i stavi tijesto u hladnjak da se hladi dok nadjev ne bude potpuno smrznut, otprilike 30 minuta. Ovaj korak nije obavezan, ali će ti olakšati punjenje keksa jer se ohlađeno tijesto manje lijepi za ruke. Tijesto možeš pripremiti i do 2 dana unaprijed i držati u hladnjaku, pokriveno.
Postavi rešetke u donju i gornju trećinu pećnice. Obloži drugi lim papirom za pečenje i pripremi ga za pečenje.
Izvadi tijesto iz hladnjaka. Ako je stajalo dulje od nekoliko sati, ostavi ga na sobnoj temperaturi oko 20 minuta da omekša. Pomoću žlice za kekse (ili obične žlice) napravi 12 kuglica tijesta i stavi ih na pripremljeni lim. Palcem utisni udubljenje u sredinu svakog keksa, kao za klasične thumbprint kekse.
Izvadi smrznuti nadjev iz zamrzivača. U svaku udubinu stavi po jednu kuglicu nadjeva. Po potrebi ga oblikuj prstima da bolje stane. Na svaki nadjev stavi još malo tijesta i zatvori ga tako da ga u potpunosti prekriješ. Kuglice će biti veće i visoke.
Na svaki lim stavi po 6 kolačića, s barem 7–8 cm razmaka. Peci oba lima istovremeno: prvo 8 minuta, zatim rotiraj limove (gore/dolje, naprijed/natrag). Nastavi peći još 7 do 9 minuta, dok rubovi ne očvrsnu i lagano porumene. Pusti da se keksi hlade na limu 10 minuta prije nego što ih prebaciš na rešetku da se potpuno ohlade. Previše su mekani da bi ih odmah premještao.