Recepti 07. kolovoza 2016.

Keksići od đumbira: Ukusni i zdravi

Keksići od đumbira
gastro postao gastro.24sata.hr
Prijedlog za keksiće od đumbira koje možete odlično ukomponirati u svako godišnje doba

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 40

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 115

Potrebno vam je

  • 2.50 šalica pšenično brašno, bijelo
  • 0.33 šalica đumbir, mljeveni kristalizirani
  • 2 mala žlica prašak za pecivo
  • 0.25 mala žlica sol
  • 0.75 šalica maslac, neslani
  • 0.50 šalica šećer, kristal
  • 0.50 šalica šećer, smeđi (djelomično rafin.)
  • 1 kom jaje kokošje
  • 0.25 šalica javorov sirup
  • 1.50 mala žlica đumbir, korijen
  • 1.50 mala žlica đumbir u prahu
  • 1 mala žlica mljeveni cimet
  • 0.50 mala žlica klinčići u prahu

Priprema

  1. Jednu rešetku postaviti u gornju trećinu pećnice a drugu rešetku u donju trećinu pećnice. Zagrijati na 180˚C. Dva lima za pečenje obložiti masnim papirom.
  2. Pomiješati brašno, kristalizirani đumbir, prašak za pecivo i sol u srednjoj zdjeli.
  3. Pomoću električnog miksera usitniti maslac oko 2 min u velikoj zdjeli, zatim postupno dodati obje vrste šećera i miksati na srednjoj brzini do kremaste smjese, oko 3 minute.
  4. U smjesu maslaca i šećera dodati jaje, šećerni sirup, svježi i đumbir u prahu, cimet i klinčić. Kratko izmiksati smjesu da se svi sastojci povežu.
  5. miješati smjesu sa brašnom sa smjesom maslaca i šećera, lagano miješajući kako bi dobili kompaktnu smjesu.
  6. Preostali šećer (1/3 šalice) premjestiti u manju zdjelicu.
  7. Po jednu žlicu dobivenog tijesta oblikovati u loptice među dlanovima, uvaljati u šećer pa odložiti na lim za pečenje. Između svakog komada ostaviti 4 do 5 cm prostora.
  8. Kekse peći u zagrijanoj pećnici dok površina ne popuca, rubovi postanu čvrsti a unutrašnjost je još mekana, otprilike 15 minuta. Pričekati da se postuno ohlade prije serviranja.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.