gastro postao
Prijedlog za keksiće od đumbira koje možete odlično ukomponirati u svako godišnje doba
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 40
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 115
Potrebno vam je
- 2.50 šalica pšenično brašno, bijelo
- 0.33 šalica đumbir, mljeveni kristalizirani
- 2 mala žlica prašak za pecivo
- 0.25 mala žlica sol
- 0.75 šalica maslac, neslani
- 0.50 šalica šećer, kristal
- 0.50 šalica šećer, smeđi (djelomično rafin.)
- 1 kom jaje kokošje
- 0.25 šalica javorov sirup
- 1.50 mala žlica đumbir, korijen
- 1.50 mala žlica đumbir u prahu
- 1 mala žlica mljeveni cimet
- 0.50 mala žlica klinčići u prahu
Priprema
- Jednu rešetku postaviti u gornju trećinu pećnice a drugu rešetku u donju trećinu pećnice. Zagrijati na 180˚C. Dva lima za pečenje obložiti masnim papirom.
- Pomiješati brašno, kristalizirani đumbir, prašak za pecivo i sol u srednjoj zdjeli.
- Pomoću električnog miksera usitniti maslac oko 2 min u velikoj zdjeli, zatim postupno dodati obje vrste šećera i miksati na srednjoj brzini do kremaste smjese, oko 3 minute.
- U smjesu maslaca i šećera dodati jaje, šećerni sirup, svježi i đumbir u prahu, cimet i klinčić. Kratko izmiksati smjesu da se svi sastojci povežu.
- miješati smjesu sa brašnom sa smjesom maslaca i šećera, lagano miješajući kako bi dobili kompaktnu smjesu.
- Preostali šećer (1/3 šalice) premjestiti u manju zdjelicu.
- Po jednu žlicu dobivenog tijesta oblikovati u loptice među dlanovima, uvaljati u šećer pa odložiti na lim za pečenje. Između svakog komada ostaviti 4 do 5 cm prostora.
- Kekse peći u zagrijanoj pećnici dok površina ne popuca, rubovi postanu čvrsti a unutrašnjost je još mekana, otprilike 15 minuta. Pričekati da se postuno ohlade prije serviranja.