gastro postao
Za naš izazov 'Zima miriše na naranču' Neli nije mogla odoljeti kombinaciji čokolade i naranče
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 689
Biskvit
- 7 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 200 g šećer, kristal
- 150 g maslac, neslani
- 250 g orah, mljeveni
- 2 kom narančina kora
- 1 kom sok od naranče (prirod. svježi)
- 150 g grožđice
- 0.50 kom prašak za pecivo
- 2 žlica krušne mrvice
- 7 kom bjelanjak kokošji
- marmelada od marelica
Glazura
- 70 g čokolada
- 70 g maslac, neslani
- 70 g šećer, kristal
- 1 kom jaje kokošje
Priprema
- Umutite žutanjke sa šećerom da dobijete svijetlu i gustu smjesu. Dodajte tome mekani maslac i sve miksajte mikserom dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
- Dodajte sok i naribane korice naranči. Sve dobro sjedinite.
- Smjesi dodajte mljevene orahe ili mak. Ja radim s orasima, ali ako više volite mak pripremite kolač s njim.
- Ubacite grožđice, prašak za pecivo i krušne mrvice. Dobro izmiješajte lopaticom.
- Istucite bjelanjke pa kad su gotovi polako umješavajte trećinu po trećinu bjelanjaka u smjesu od oraha sve dok smjesa ne postane kompaktna.
- Pecite na 180 stupnjeva dok vam kolač nije ispečen. Probajte čačkalicom da li je gotov. Znat ćete da je pečenje završeno kada čačkalica ostane čista nakon što ste ju zaboli u kolač.
- Pustite da se kolač ohladi.
- Kad se ohladio spreman je za glazuru. Prvo u lončiću otopite barem dvije velike žlice marmelade od marelica i time premažite kolač.
- Pripremite glazuru od čokolade tako da zajedno otopite maslac i čokoladu (te šećer ako ga želite staviti u glazuru). Kada se smjesa otopila i postala kompaktna, maknite ju s vatre te dodajte jaje koje ćete odmah i brzo umiješati kako se ne bi zgrušalo. Premažite glazurom. Za izradu glazure možete i ne morate koristiti šećer i jaje. Nek to bude vaš izbor. Ostavite kolač na miru sve dok se glazura ne stisne, a onda možete navaliti.