Recepti 13. listopada 2014.

Kolač od naranče bez brašna

Kolač od naranče bez brašna
gastro postao gastro.24sata.hr
Za naš izazov 'Zima miriše na naranču' Neli nije mogla odoljeti kombinaciji čokolade i naranče

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 689

Biskvit

  • 7 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 200 g šećer, kristal
  • 150 g maslac, neslani
  • 250 g orah, mljeveni
  • 2 kom narančina kora
  • 1 kom sok od naranče (prirod. svježi)
  • 150 g grožđice
  • 0.50 kom prašak za pecivo
  • 2 žlica krušne mrvice
  • 7 kom bjelanjak kokošji
  • marmelada od marelica

Glazura

  • 70 g čokolada
  • 70 g maslac, neslani
  • 70 g šećer, kristal
  • 1 kom jaje kokošje

Priprema

  1. Umutite žutanjke sa šećerom da dobijete svijetlu i gustu smjesu. Dodajte tome mekani maslac i sve miksajte mikserom dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
  2. Dodajte sok i naribane korice naranči. Sve dobro sjedinite.
  3. Smjesi dodajte mljevene orahe ili mak. Ja radim s orasima, ali ako više volite mak pripremite kolač s njim.
  4. Ubacite grožđice, prašak za pecivo i krušne mrvice. Dobro izmiješajte lopaticom.
  5. Istucite bjelanjke pa kad su gotovi polako umješavajte trećinu po trećinu bjelanjaka u smjesu od oraha sve dok smjesa ne postane kompaktna.
  6. Pecite na 180 stupnjeva dok vam kolač nije ispečen. Probajte čačkalicom da li je gotov. Znat ćete da je pečenje završeno kada čačkalica ostane čista nakon što ste ju zaboli u kolač.
  7. Pustite da se kolač ohladi.
  8. Kad se ohladio spreman je za glazuru. Prvo u lončiću otopite barem dvije velike žlice marmelade od marelica i time premažite kolač.
  9. Pripremite glazuru od čokolade tako da zajedno otopite maslac i čokoladu (te šećer ako ga želite staviti u glazuru). Kada se smjesa otopila i postala kompaktna, maknite ju s vatre te dodajte jaje koje ćete odmah i brzo umiješati kako se ne bi zgrušalo. Premažite glazurom. Za izradu glazure možete i ne morate koristiti šećer i jaje. Nek to bude vaš izbor. Ostavite kolač na miru sve dok se glazura ne stisne, a onda možete navaliti.
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • thorv 10:51 26. Veljača 2015.

    Nejasno je zašto u naslovu piše bez brašna, a koriste se krušne mrvice, osim ako je poanta u tome da nemate kod kuće brašno