Recepti 28. svibnja 2016.

Kolač od oraha, jogurta i đumbira

Kolač od oraha, jogurta i đumbira
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovo će vam osladiti dan!

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 5

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 967

Tijesto

  • 200 g maslac, neslani
  • 100 g med, vrcani
  • 4 kom jaje kokošje
  • 100 g orah, sirovi
  • 1 kom vanilin šećer
  • 2 mala žlica mljeveni cimet
  • 0.50 mala žlica klinčići u prahu
  • 1 prstohvat muškatni oraščić
  • 1 prstohvat đumbir u prahu
  • 1 prstohvat sol
  • 150 g pšenično brašno, bijelo
  • 150 g pšenično brašno (puno zrno 100% )
  • 13 g prašak za pecivo
  • 1 žlica tamni rum
  • 150 g jogurt (3.2% masti)

Preljev i posip

  • 100 g šećer, u prahu
  • 4 žlica tamni rum
  • 1 žlica limunov sok
  • 100 g orah, sirovi

Priprema

  1. Maslac pjenasto izmuti, dodaj mu jaja i med te miješaj da se sastojci dobro spoje.
  2. Pomiješaj glatko i integralno brašno s praškom za pecivo, te žlicu po žlicu dodaji u smjesu maslaca, jaja i meda.
  3. Posoli, ubaci orahe, vanilin šećer, cimet, klinčić, muškatni oraščić i đumbir.
  4. Na kraju umiješaj rum i jogurt.
  5. Pećnicu zagrij na 180°C.
  6. Okrugli ili četvrtasti kalup namaži maslacem i lagano pospi brašnom, te u njega ulij tijesto.
  7. Poravnaj površinu i stavi u vruću pećnicu na oko 30 minuta.
  8. Provjeri čačkalicom u sredini kolača da li je pečen. Kolač zatim izvadi iz pećnice i kalupa, te ga ostavi na žičanoj mrežici da se ohladi.
  9. U međuvremenu za preljev izmiješaj šećer u prahu, rum i limunov sok, premaži površinu kolača i pospi nasjeckanim orasima.
  10. Kad se preljev stisne, kolač nareži i posluži.

Izvor Zdrava Krava

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.