gastro postao
Ovo će vam osladiti dan!
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 5
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 967
Tijesto
- 200 g maslac, neslani
- 100 g med, vrcani
- 4 kom jaje kokošje
- 100 g orah, sirovi
- 1 kom vanilin šećer
- 2 mala žlica mljeveni cimet
- 0.50 mala žlica klinčići u prahu
- 1 prstohvat muškatni oraščić
- 1 prstohvat đumbir u prahu
- 1 prstohvat sol
- 150 g pšenično brašno, bijelo
- 150 g pšenično brašno (puno zrno 100% )
- 13 g prašak za pecivo
- 1 žlica tamni rum
- 150 g jogurt (3.2% masti)
Preljev i posip
- 100 g šećer, u prahu
- 4 žlica tamni rum
- 1 žlica limunov sok
- 100 g orah, sirovi
Priprema
- Maslac pjenasto izmuti, dodaj mu jaja i med te miješaj da se sastojci dobro spoje.
- Pomiješaj glatko i integralno brašno s praškom za pecivo, te žlicu po žlicu dodaji u smjesu maslaca, jaja i meda.
- Posoli, ubaci orahe, vanilin šećer, cimet, klinčić, muškatni oraščić i đumbir.
- Na kraju umiješaj rum i jogurt.
- Pećnicu zagrij na 180°C.
- Okrugli ili četvrtasti kalup namaži maslacem i lagano pospi brašnom, te u njega ulij tijesto.
- Poravnaj površinu i stavi u vruću pećnicu na oko 30 minuta.
- Provjeri čačkalicom u sredini kolača da li je pečen. Kolač zatim izvadi iz pećnice i kalupa, te ga ostavi na žičanoj mrežici da se ohladi.
- U međuvremenu za preljev izmiješaj šećer u prahu, rum i limunov sok, premaži površinu kolača i pospi nasjeckanim orasima.
- Kad se preljev stisne, kolač nareži i posluži.
Izvor Zdrava Krava