Recepti 10. listopada 2016.

Klasika koju morate voljeti: Starinski kolač s jabukama

Kolač s jabukama - starinski
gastro postao gastro.24sata.hr

Vrijeme pripreme: do 30 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Jednostavno

Potrebno vam je

  • 1 jaje
  • 1 jogurt
  • 2 žlica masti (ili stolnog margarina)
  • 1 p.z.p.
  • 3 žlica šećera
  • 1 vanilija
  • 500 g glatkog brašna
  • 4 veće jabuke (ja sam 8 manjih)
  • 6 prema želji žlica šećera
  • 2 mala žlica cimeta

Priprema

  1. Izribati jabuke. Staviti u posudu pa dinstati, jabukama dodati šećera po želji (probajte koliko volite slatko) možete i jednu vaniliju.
  2. Kada jabuke smekšaju, ispuste sok dodati cimet. Miješati sve 2 minute pa staviti bjelanjak i brzo, brzo sve miješati kako bi se jabuke povezale. Urađene jabuke ostaviti da se hlade zatim pripremiti tijesto.
  3. TIJESTO Razmutiti žumance, dodati jogurt, šećer, vaniliju, 2 žlice masti ili 2 žlice stolnog margarina (možete otopiti da vam je lakše mijesiti).
  4. Brašna dodajete koliko tijesto podnese, staviti 1 p.z.p. Ja sam pripremila 500 gr brašna što mi je bilo dovoljno za posipanje i smjesu te je od toga ostalo cc 100 gr brašna višak.
  5. Rukama dobro sjediniti sve sastojke u posudi. Nakon toga prebaciti tijesto na ravnu pobrašnjelu površinu i dobro umijesiti. Tijesto podijeliti na dva dijela. Razvaljati na veličinu pleha u kojem će se peći. Staviti tijesto zatim jabuke rasporediti i preko drugi dio tijesta. Vilicom probušite zadnju koru na nekoliko mjesta kako bi izlazila para. Peći 30-40 min na 200°-170°.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.