gastro postao
Šalimo se, svi ga mogu jesti! Isprobajte recept za ovaj sočan ukusan kolač koji na najbolji način kombinira rum i ananas
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 10
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 863
Glazura i ananas
- 0.50 šalice sm. šećera
- 1.50 šalica tamnog ruma
- 0.25 šalice maslaca
- 0.50 ananasa
Biskvit
- 230 g maslaca
- 2 šalice šećera
- 4 jaja
- 1 mala žlica ekstrakta vanilije
- 1 mala žlica tamnog ruma
- 2.50 šalica pšeničnog brašna
- 0.50 male žlice soli
- 0.50 šalice oraha
- sladoled od vanilije
Priprema
- Pećnicu zagrijati na 180˚C.
- Za pripremu glazure i ananasa u manjoj posudi otopiti smeđi šećer sa šalicom tamnog ruma na srednjoj vatri. Kada zavrije, nastaviti zagrijavati uz povremeno miješanje dok tekućina ne reducira za otprilike 1/3.
- Zatim umiješati maslac i ananas, nježno miješajući kako bi se ananas glazirao sa svih strana.
- Maknuti sa vatre i ostaviti 3 minute da odstoji. Kriške ananasa posložiti u četvrtasti kalup za kolač tako da prekrije dno.
- Za pripremu biskvita pomoću miksera izmiješati maslac i šećer do lagane i podatne kreme, oko 3 minute. Zatim dodati jedno po jedno jaje, miješajući na srednjoj brzini. Umiješati vaniliju i rum pa miksati 30 sekundi. Postepeno umiješati brašno i sol.
- Tako pripremljeno gusto tijesto prebaciti u kalup preko ananasa te posuti orasima. Peći oko 70 minuta pa ohladiti 15 minuta.
- Nakon hlađenja kolač preokrenuti tako da ananas bude na vrhu.
- Zagrijati ranije pripremljenu glazuru sa preostalih ½ šalice ruma. Kolač rezati na kocke i servirati sa sladoledom od vanilije i toplom glazurom od ruma.
Dobar tek!