Recepti 03. listopada 2014.

Kolač zdravlja

gastro postao gastro.24sata.hr
Zasitni kolač punjen nadjevom od kuhanih krumpira i grožđica

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 10

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 420

Tijesto

  • 700 g pšenično brašno, bijelo
  • 2 dl mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
  • 3 žlica vrhnje kiselo (10% masti )
  • 1 kom kvasac, svježi
  • 10 g prašak za pecivo

Nadjev

  • 800 g krumpir, zreli
  • 120 g maslac, slani
  • 3 kom jaje kokošje
  • 15 žlica šećer, kristal
  • 20 g vanilin šećer
  • grožđice
  • 1 kom limun
  • sol

Priprema

  1. Zamijesite tijesto te ostavite da odstoji na toplom pola sata. Još jedanput ga premijesite, razvaljajte i opet stavite da odstoji. Napravite nadjev - skuhajte krumpir s korom, ogulite ga te napravite pire.
  2. U rastopljenome maslacu dobro razmutite šećer, tri žumanjka, dva vanilin šećera, sol i naribanu suhu limunovu koricu od cijelog limuna usitnjenog u mlincu za kavu. Sve to pomiješajte s pire-krumpirom i dobro izmiješajte.
  3. Od tri bjelanjka istucite čvrst snijeg te ga polako umiješajte u smjesu. Prema želji, dodajte grožđice. Na tanko razvaljano tijesto ravnomjerno razmažite nadjev te ga zarolajte pomoću stolnjaka. Prije pečenja premažite kolač mješavinom 1/2 žličice ulja i žumanjka. kalup veličine 30x20 cm premažite maslacem i pecite 45 minuta na 180°C.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.