gastro postao
Zasitni kolač punjen nadjevom od kuhanih krumpira i grožđica
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 10
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 420
Tijesto
- 700 g pšenično brašno, bijelo
- 2 dl mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
- 3 žlica vrhnje kiselo (10% masti )
- 1 kom kvasac, svježi
- 10 g prašak za pecivo
Nadjev
- 800 g krumpir, zreli
- 120 g maslac, slani
- 3 kom jaje kokošje
- 15 žlica šećer, kristal
- 20 g vanilin šećer
- grožđice
- 1 kom limun
- sol
Priprema
- Zamijesite tijesto te ostavite da odstoji na toplom pola sata. Još jedanput ga premijesite, razvaljajte i opet stavite da odstoji. Napravite nadjev - skuhajte krumpir s korom, ogulite ga te napravite pire.
- U rastopljenome maslacu dobro razmutite šećer, tri žumanjka, dva vanilin šećera, sol i naribanu suhu limunovu koricu od cijelog limuna usitnjenog u mlincu za kavu. Sve to pomiješajte s pire-krumpirom i dobro izmiješajte.
- Od tri bjelanjka istucite čvrst snijeg te ga polako umiješajte u smjesu. Prema želji, dodajte grožđice. Na tanko razvaljano tijesto ravnomjerno razmažite nadjev te ga zarolajte pomoću stolnjaka. Prije pečenja premažite kolač mješavinom 1/2 žličice ulja i žumanjka. kalup veličine 30x20 cm premažite maslacem i pecite 45 minuta na 180°C.
Izvor Skuhatćute