Recepti 13. veljače 2017.

Kraljevski doručak: Benedikt jaja

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Eggs Benedict ili Jaja Benedikt neizostavan su dio svakog otmjenog doručka ili bruncha.

Prema legendi, jednom davno u gradu New Yorku živjeli su dvoje aristokrata, gospodin i gospođa Benedict. Njih dvoje su svake subote išli u restoran na doručak. Jedne subote poželji su pojesti nešto što do sada nisu nikada probali. Od kuhara su zatražili nešto novo i orginalno, samo za njih. Kuhar je za njih spremio Jaja Benedict koja su postala sinonim za kulinarsku evoluciju, ali i simbol aristokratskog života.

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 4 kriške kuhane šunke
  • 4 kriške bijelog kruha
  • umak holandez
  • 1 lovorov list
  • 5 klinčića
  • 5 zrna crnog papra
  • 5 g šećera
  • 10 g maslaca
  • 125 ml octa
  • 1 žlica sjeckanog vlasca ili bosiljka

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Priprema:

  1. Za umak holandez istopite 10 žličica maslaca, a u blender dodajte tri žumanjka, istopljeni maslac, žličicu limunovog soka, malo soli te blendajte na srednjoj brzini dok se ne pretvori u kompaktnu smjesu.
  2. Prokuhajte vodu u koju ste prethodno stavili lovorov list, klinčiće, papar, šećer i ocat.
  3. Nakon što zavri, ostavite da kuha 10-ak minuta. Zatim iz aromatizirane vode izvadite začine i krenite poširati jaja.
  4. U zdjelici razbijte jaje pazeći da ostane cijelo pa ga polagano zajedno sa zdjelicom uronite u vrelu vodu, a pomoću dvije žlice bjelanjak približite žumanjku. Kada se jaje počne stvrdnjavati ostavite da se kuha (4-5 minuta).
  5. Potom na rastopljenom maslacu s obje strane popržite kriške kuhane šunke ili špeka, a kruh malo ispecite u tosteru ili na tavi.

Za posluživanje, na tanjur stavite pečeni kruh, preko njega krišku šunke i na nju jedno poširano jaje. Prelijte s malo umaka, začinite i poslužite.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.