Prema legendi, jednom davno u gradu New Yorku živjeli su dvoje aristokrata, gospodin i gospođa Benedict. Njih dvoje su svake subote išli u restoran na doručak. Jedne subote poželji su pojesti nešto što do sada nisu nikada probali. Od kuhara su zatražili nešto novo i orginalno, samo za njih. Kuhar je za njih spremio Jaja Benedict koja su postala sinonim za kulinarsku evoluciju, ali i simbol aristokratskog života.
Sastojci:
- 4 jaja
- 4 kriške kuhane šunke
- 4 kriške bijelog kruha
- umak holandez
- 1 lovorov list
- 5 klinčića
- 5 zrna crnog papra
- 5 g šećera
- 10 g maslaca
- 125 ml octa
- 1 žlica sjeckanog vlasca ili bosiljka
Priprema:
- Za umak holandez istopite 10 žličica maslaca, a u blender dodajte tri žumanjka, istopljeni maslac, žličicu limunovog soka, malo soli te blendajte na srednjoj brzini dok se ne pretvori u kompaktnu smjesu.
- Prokuhajte vodu u koju ste prethodno stavili lovorov list, klinčiće, papar, šećer i ocat.
- Nakon što zavri, ostavite da kuha 10-ak minuta. Zatim iz aromatizirane vode izvadite začine i krenite poširati jaja.
- U zdjelici razbijte jaje pazeći da ostane cijelo pa ga polagano zajedno sa zdjelicom uronite u vrelu vodu, a pomoću dvije žlice bjelanjak približite žumanjku. Kada se jaje počne stvrdnjavati ostavite da se kuha (4-5 minuta).
- Potom na rastopljenom maslacu s obje strane popržite kriške kuhane šunke ili špeka, a kruh malo ispecite u tosteru ili na tavi.
Za posluživanje, na tanjur stavite pečeni kruh, preko njega krišku šunke i na nju jedno poširano jaje. Prelijte s malo umaka, začinite i poslužite.