Ukiseljena jjaja mogu se jesti i kao zdrava grickalica primjerice uz čašu piva, a ako su pripremljena u soku od cikle mogu biti jestivi ukras svečanih plata ili posluženih narezaka.
Jaja se kisele na vrlo jednostavan način. Na šalicu octa dodajemo ¾ šalice vode i uz to malo šećera (do 4 žlice) za one koji vole slatkasti okus ukiseljene hrane.
Najpametnije je iskoristiti naljev od cikle, pa tako kad pojedete teglicu kisele cikle, u nju dodajte tvrdo kuhana jaja i po potrebi nalijte još naljeva, odnosno vode s octom.
Poigrajte se sa začinima pa na šalicu octa i ¾ šalice vode i šećera dodajte 1 crveni luk narezan na kolutove, 1 žličicu curry začina i žličicu sjemenki gorušice. Ili isprobajte ljuta jaja pa dodajte 2 čili papričice narezane na polovice s uklonjenim sjemenkama, 1 žličicu sjemenki kumina, 1 lovorov list i pola žličice sušenog origana te malo crvenog luka i 1 režanj češnjaka.
Jaja u naljevu držite najmanje 4 dana u hladnjaku prije konzumacije.
Uživajte!