gastro postao
Kremasta juha od čičoke, gomoljaste biljke koja se smatra najzdravijom zamjenom za krumpir
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 2
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 1004
Potrebno vam je
- 25 g maslac, neslani
- 1 kom luk ,crveni
- 1 režanj češnjak
- 500 g čičoka
- 400 ml mlijeko kravlje (1.8% masti )
- 400 ml povrtni temeljac
- 25 g kukuruzno brašno ( isklicano )
- sol
- svježe mljeveni papar
- 2 mala žlica peršin, list
- 2 mala žlica vrhnje kiselo (20% masti)
Priprema
- Rastopite maslac u velikoj tavi, dodajte sjeckani luk i pirjajte dok ne omekša.
- Dodajte češnjak i čičoke izrezane na kriške i pirjajte još nekoliko minuta. Potom dodajte povrtni temeljac i mlijeko, poklopite i pustite da se krčka na laganoj vatri 25 minuta ili dok čičoke potpuno ne omekšaju. Izmiksajte štapnim mikserom.
- U maloj posudi pomiješajte kukuruzno brašno s dvije žlice vode i potom umiješajte nekoliko žlica juhe. Tu smjesu polako ulijte u juhu, stavite na vatru i pustite da provrije, neprestano miješajući.
- Maknite s vatre, dodajte soli i papra po želji, umiješajte svježi peršin i vrhnje prije posluživanja.