gastro postao
Brzi desert možete napraviti i od domaćeg jogurta. Voće birajte po ukusu (marelicu, krušku, jagodu, borovnice) a kremu ukrasite metvicom koja daje svježinu
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 478
Potrebno vam je
- 250 g jogurt (3.2% masti)
- 250 ml vrhnje za šlag
- 40 g šećer, u prahu
- 1 l mlijeko kravlje, punomasno
- 1 kom mahuna vanilije
- 2 kom breskva
- 2 mala žlica šećer, kristal
Priprema
- Mahunu vanilije zarežite po duljini te je dodajte u lončić s mlakim mlijekom. Kuhajte na laganoj vatri kako bi mlijeko preuzelo okuse vanilije. Nemojte dopustiti da mlijeko prokuha. Nakon desetak minuta ugasite vatru i ostavite da odstoji.
- Mahunu vanilije izvadite, a mlijeko procijedite od sjemenki i ostavite da se ohladi.
- Vrhnje za šlag pomiješajte sa šećerom u prahu te istucite čvrsti snijeg.
- Dodajte jogurt te ponovno pjenjačom miješajte da se prožme sa šlagom. Tako dobiveni šlag s aromom jogurta umiješajte u mlijeko s vanilijom koje se posve ohladilo.
- Dobivenu smjesu izlijete u male staklenke ili čaše te ostavite u hladnjaku, u dubokom smrzavanju, da se ohlade barem sat.
- Zrele breskve ogulite, pošećerite i promiješajte da postanu kremaste, ali ih nemojte gnječiti. Servirajte breskve na ohlađenu kremu.
Izvor "Tako me mama učila", Marina Gaši