Filipinska juha sopas kombinacija je ostataka kuhane piletine i tjestenine u mliječnoj juhi... I savršen je comfort food - donosimo provjeren recept!
Kako to obično biva kada kuhamo ili pečemo pile, uvijek ga ostane. I tu ovaj recept spašava stvar. Sopas je filipinska verzija pilećejuhe s tjesteninom, koja spaja ono što često imamo u hladnjaku: komadiće piletine, povrće i malo mlijeka.
Rezultat je gust, kremast i mirisan obrok u kojem se makaroni savršeno stope s povrćem i juhom koja podsjeća na domaće, ali s azijskim twistom.
U originalu se često koristi meso s kostiju, kuhana tjestenina i razno sezonsko povrće – od mrkve i celera do kupusa i graška. Dodaje se i patis (riblji umak), koji ne dominira okusom, ali daje dubinu koju voda ili čista juha ne mogu. Iako je sopas najpoznatiji kao jelo za djecu i prehlade, jednom kad ga probaš, postat će puno više od "domaćeg lijeka".
Ostatke čuvaj u hladnjaku do 5 dana ili zamrzni do mjesec dana – a prije podgrijavanja, samo dodaj još malo mlijeka da vrati kremoznost. Recept je u nastavku...
Filipinska juha sopas
foto: FOXY FOLKSY/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Filipinski sopas
10 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Suncokretovo ulje
2
žlica
Luk
1
kom
Češnjak
2
režanj
Celer - stabljika
1
kom
Mrkva
2
kom
Riblji umak
1
žlica
Tjestenina
225
g
Kuhana pileća prsa
150
g
Pileći temeljac
2
l
Sol
Svježe mljeveni crni papar
0,25
žličica
Mlijeko
0,25
šalica
Postupak
U velikom loncu (od 6 litara ili više) zagrij ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj nasjeckane luk, češnjak, celer i mrkvu pa pirjaj dok ne omekšaju i zamirišu, oko 3 minute. Dodaj riblji umak i promiješaj.
Dodaj tjesteninu i natrganu piletinu, promiješaj. Ulij pileći temeljac. Povećaj vatru dok ne zavrije, zatim poklopi, smanji vatru i kuhaj dok tjestenina ne omekša, oko 10 minuta.
Začini juhu solju i paprom po ukusu. Ugasni vatru i dodaj mlijeko (kako ne bi zgrušalo pri kuhanju). Dobro promiješaj i posluži u dubokim tanjurima dok je još vruće.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
442 kcal
22 %
MASTI
19,00 g
26 %
KOLESTEROL
0,52 g
0 %
UH
42,00 g
15 %
PROTEINI
26,00 g
52 %
Sopas je savršen za iskorištavanje ostataka – dodaj smrznuti grašak, kukuruz, blitvu, kupus ili što već imaš pri ruci. Umjesto tjestenine možeš koristiti rižu, a ako koristiš ostatke pečene piletine s kostima, temeljac možeš napraviti sam.