Recepti Tjestenina 13. lipnja 2025.

Kremasta pašta sa svježim sirom koja popravlja dan

Tjestenina
15 MIN
10 MIN
6
JEDNOSTAVNO
Kremasta tjestenina sa svježim sirom
Kremasta tjestenina sa svježim sirom
foto: Shameel Mukkath/Pexels
Nastojiš živjeti dan po dan, a onda te par dana “zaskoči” odjednom… E, to je trenutak kada ti stvarno treba ova kremasta tjestenina sa svježim sirom

Svježi sir, koji u većini nas budi asocijacije na dijetu ili doručak, u ovom receptu napokon doživljava kulinarsku renesansu. Samo jedan krug u blenderu dovoljan je da se pretvori u umak toliko gladak i kremast da ćeš zaboraviti kako je riječ o svježem siru, a ne o mascarponeu. Tjestenina sa svježim sirom je pun pogoda!

Dodaju mu se limunova korica i sok za svježinu, češnjak za dubinu i parmezan za intenzitet. Sve to čini gustu, ali prozračnu bazu koja će savršeno obaviti svaki komadić tjestenine.

svježi sir Možda vas zanima... Kako kod kuće napraviti domaći svježi sir od nule Recepti

Savršena tekstura

Ključ ove savršene teksture je u načinu pripreme. Kad ocijediš tjesteninu, nemoj baciti vodu - škrobna voda iz lonca povezuje umak i daje mu fluidnost koja obavija svaki zarez na tjestenini.

Taj trenutak kad vratiš sve u lonac, dodaš umak i promiješaš dok ne postane sjajna cjelina, to je onaj trijumfalni trenutak kuhanja kad znaš da si uspio. Iako je naš recept za tjesteninu sa svježim sirom minimalistički, rezultat je sve samo ne običan.

svježi kravlji sir | Author: geogreeats/Pinterest Svježi kravlji sir foto: geogreeats/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Tjestenina sa svježim sirom
15 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Parmezan 30 g
  • Češnjak 2 režanj
  • Limun 1 kom
  • Tjestenina 450 g
  • Svježi sir 375 ml
  • Sol 0,50 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar 0,25 žličica
  • Listići svježeg bosiljka
Postupak
  1. Zakuhaj veliki lonac vode s obilnom količinom soli. U međuvremenu pripremi sve za umak: naribaj parmezan i češnjak, naribaj koricu limuna i iscijedi 3 žlice soka. Sve to stavi u multipraktik.


  2. Kada voda zakipi, dodaj tjesteninu i kuhaj minutu kraće od uputa na pakiranju. U međuvremenu u multipraktik dodaj svježi sir, sol i papar. Miksaj dok smjesa ne postane glatka i svilenkasta, oko 1 minutu.


  3. Kad je tjestenina gotova, odvoji 1 i pol šalicu vode od kuhanja, a ostatak ocijedi. Vrati tjesteninu u lonac i stavi na laganu vatru. Dodaj umak i po potrebi do 1 šalicu vode od kuhanja – u pola šalice po koraku – i miješaj dok se sve ne sjedini i postane kremasto. Pusti da odstoji dvije minute kako bi se dodatno zgusnulo.


  4. Posluži odmah, posuto svježim bosiljkom i parmezanom.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

360 kcal

18 %

MASTI

4,80 g

6 %

KOLESTEROL

0,08 g

0 %

UH

60,20 g

21 %

PROTEINI

18,00 g

36 %

Ako ti ostane, ova tjestenina podnosi i podgrijavanje. Dodaj malo vode i zagrij polako – i dalje će biti kremasta.

Isprobaj i ova odlična jela s tjesteninom:

pasta risottata Možda vas zanima... Tjestenina iz tave? Talijani je tako kuhaju odavno! Recepti Gordon Ramsay, špageti sa zelenom salatom Možda vas zanima... Fin i brz ručak - proljetni špageti Gordona Ramsayja Recepti špageti sa sardinama Možda vas zanima... Tjestenina sa sardinama – lagano, jeftino i prefino Recepti Zapečeni špageti Možda vas zanima... Zapečeni špageti sa 5 vrsta sira - sve što ti danas treba Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.