Nastojiš živjeti dan po dan, a onda te par dana “zaskoči” odjednom… E, to je trenutak kada ti stvarno treba ova kremasta tjestenina sa svježim sirom
Svježi sir, koji u većini nas budi asocijacije na dijetu ili doručak, u ovom receptu napokon doživljava kulinarsku renesansu. Samo jedan krug u blenderu dovoljan je da se pretvori u umak toliko gladak i kremast da ćeš zaboraviti kako je riječ o svježem siru, a ne o mascarponeu. Tjestenina sa svježim sirom je pun pogoda!
Dodaju mu se limunova korica i sok za svježinu, češnjak za dubinu i parmezan za intenzitet. Sve to čini gustu, ali prozračnu bazu koja će savršeno obaviti svaki komadić tjestenine.
Ključ ove savršene teksture je u načinu pripreme. Kad ocijediš tjesteninu, nemoj baciti vodu - škrobna voda iz lonca povezuje umak i daje mu fluidnost koja obavija svaki zarez na tjestenini.
Taj trenutak kad vratiš sve u lonac, dodaš umak i promiješaš dok ne postane sjajna cjelina, to je onaj trijumfalni trenutak kuhanja kad znaš da si uspio. Iako je naš recept za tjesteninu sa svježim sirom minimalistički, rezultat je sve samo ne običan.
Svježi kravlji sir
foto: geogreeats/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Tjestenina sa svježim sirom
15 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Parmezan
30
g
Češnjak
2
režanj
Limun
1
kom
Tjestenina
450
g
Svježi sir
375
ml
Sol
0,50
žličica
Svježe mljeveni crni papar
0,25
žličica
Listići svježeg bosiljka
Postupak
Zakuhaj veliki lonac vode s obilnom količinom soli. U međuvremenu pripremi sve za umak: naribaj parmezan i češnjak, naribaj koricu limuna i iscijedi 3 žlice soka. Sve to stavi u multipraktik.
Kada voda zakipi, dodaj tjesteninu i kuhaj minutu kraće od uputa na pakiranju. U međuvremenu u multipraktik dodaj svježi sir, sol i papar. Miksaj dok smjesa ne postane glatka i svilenkasta, oko 1 minutu.
Kad je tjestenina gotova, odvoji 1 i pol šalicu vode od kuhanja, a ostatak ocijedi. Vrati tjesteninu u lonac i stavi na laganu vatru. Dodaj umak i po potrebi do 1 šalicu vode od kuhanja – u pola šalice po koraku – i miješaj dok se sve ne sjedini i postane kremasto. Pusti da odstoji dvije minute kako bi se dodatno zgusnulo.
Posluži odmah, posuto svježim bosiljkom i parmezanom.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
360 kcal
18 %
MASTI
4,80 g
6 %
KOLESTEROL
0,08 g
0 %
UH
60,20 g
21 %
PROTEINI
18,00 g
36 %
Ako ti ostane, ova tjestenina podnosi i podgrijavanje. Dodaj malo vode i zagrij polako – i dalje će biti kremasta.