Ako želiš pravi domaći svježi sir, ne moraš ići na tržnicu. Donosimo provjereni recept za domaći svježi sir koji bez problema možeš napraviti kod kuće
Obožavamo svježi kravlji sir, posebno ljeti kad najradije jedemo osvježavajuću i laganu hranu. A još ako je domaći!
Svježi kravlji sir može se koristiti u raznim slanim jelima, poput bureka, bučnice, raviola..., ali i divnim desertima poput pite ili slatke štrudle od sira, knedlica od sira i griza, cheesecakea... Ne zaboravimo ni na štrukle, ali i kultno jelo - svježi sir i vrhnje koje osobito prija na višim nadmorskim visinama (čitaj: u nekom planinarskom domu n Sljemenu!), posuto s malo mljeven paprike, uz fini domaći kruh.
Kad ti zatreba domaći svježi sir, a ne stigneš na tržnicu, imamo za tebe odličan, provjeren recept za pripremu domaćeg svježeg sira poput onog od najbolje kumice! Isprobaj ga i javi nam dojmove, javi nam i za što ćeš koristiti svoj domaći svježi sir!
Domaći svježi sir odlično se kombinira s raznim sastojcima. slanim i slatkim
foto: cooklikeczechs.com/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Domaći svježi sir
30 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Mlijeko
3,80
l
Grčki jogurt
6
žlica
Postupak
Zagrij mlijeko. Ulij punomasno mlijeko u veliki lonac i stavi ga na srednju vatru. Lagano zagrijavaj mlijeko, uz povremeno miješanje, dok ne postigne temperaturu od 88 stupnjeva.
Makni s vatre. Pusti da se mlijeko ohladi na tamepreturu od 49-50 stupnjeva.
U posebnoj zdjelici pomiješaj grčki jogurt s malo ugrijanog mlijeka. Dobro miješaj da se potpuno izmiješa.
Mješavinu grčkog jogurta i malo mlijeka dodaj u soatatk mlijeka, dobro promiješaj.
Pusti da se mlijeko zgruša. Ugrij pećnicu na 110 stupnjeva, kad postigne željenu temperaturu odmah je isključi. Lonac poklopi i stavi u toplu pećnicu. Ostavi tako 8-10 minuta. Za to vrijeme mlijeko bi se trebalo zgrušati.
Provjeri je li se mlijeko zgrušalo. Ugrušci mlijeka trebali bi biti čvrsti i odvojeni od sirutke (prozirna, žućkasta tekućina).
Razreži ugruške nožem kako bi se mogli jednako zagrijati.
Pećnicu zagrij na 110 stupnjev, lonac s razrezanim ugrušcima stavi u pećnicu na 90 minuta.
Nakon otprilike 30 minuta, lonac izvadi iz pećnice i provjeri temperaturu unutar ugrušaka - mora biti 40-45 stupnjeva. Lagano promiješaj ugruške, pokušaj da se potpuno ne raspadnu. Vrati lonac u pećnicu.
Ocijedi sir. U cjedilo stavi starilnu gazu ili kuhinjsku krpu, ulij sadržaj lonca u cjedilo.
Pusti da se sir cijedi oko 1 sat. Ako želiš sir s manje tekućine pusti da se cijedi još dulje. Sir se može cijditi i u hladnjaku, preko noći.
Gotovi svježi sir koristi prema želji - u slanim i slatkim jelima, kao doručak...
Kad napraviš domaći svježi sir, iskoristit ga u ovim receptima: