Recepti Desert 21. siječnja 2024.

Pita sa sirom nam je najdraži kolač još iz djetinjstva!

Desert
30 MIN
40 MIN
16
SREDNJE
Pita sa sirom
Pita sa sirom
foto: IRENA GAVRAN
Pita sa sirom pravi je klasik obiteljskog stola kojem se uvijek rado vraćamo, a naša draga Pregacha ustupila nam je svoj recept

Vjerojatno svatko ovaj recept ima u svojoj bilježnici, ali ja ga želim podijeliti i na blogu i na portalu missGASTRO. Upravo je pita sa sirom značajno pridonijela mojoj velikoj ljubavi prema slasticama i zbog toga se receptu rado vraćam. Jer - pita sa sirom mnogima je omiljen kolač još iz djetinjstva.

Druge recepte potraži na blogu Pregacha i pratećem Instagram profilu. 

 | Author: Irena Gavran Pita sa sirom by Pregacha foto: Irena Gavran

Ne gasi ekran dok kuham

Pita sa sirom
30 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
16
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Brašno 350 g
  • Maslac 100 g
  • Svinjska mast 25 g
  • Šećer 150 g
  • Žumanjak 2 kom
  • Kajmak 2 žlica
  • Prašak za pecivo 1 kom
  • Limunova korica 1 kom
  • Svježi sir 500 g
  • Šećer 130 g
  • Vanilin šećer 1 kom
  • Bjelanjak 2 kom
Postupak
  1. Zamijesi tijesto. Brašno i prašak za pecivo prosij u veću posudu, ubaci šećer, pa dodaj maslac i mast i trljaj prstima kako bi se brašno pomiješalo maslacem i stvorilo mrvice. Dodaj ostale sastojke i mijesi dok ne dobijete glatko tijesto s kojim je lako rukovati.


  2. Tijesto podijeli na 2 dijela i drži u hladnjaku par minuta, odnosno dok ne smiksaš kremu.


  3. Bjelanjke izmiksaj u čvrst snijeg. Zatim miksaj šećere sa sirom minutu. Siru dodaj bjelanjke i lagano miksaj dok se krema ne sjedini i ne postane sjajna i glatka.


  4. Tijesto izvadi iz hladnjaka. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva.


  5. Radnu površinu dobro pobrašni, pa razvaljaj prvu polovicu tijesta u dimenzijama tepsije (tepsiju namasti i pobrašni, moja je bila 20 x 35cm ako se ne varam). Lagano, uz pomoć oklagije, prebaci tijesto u tepsiju i malo izbockaj vilicom. Izlij kremu preko tijesta i lagano poravnaj. Isto napravi s drugom polovicom pa prebaci preko kreme. Lagano poravnaj, izbockaj tijesto villicom na par mjesta.


  6. Peci 30-40 minuta, odnosno dok gornja kora ne posmeđi. Pusti da se skroz ohladi prije rezanja, kako se kolač ne bi mrvio.


Možda vas zanima... Bolje ne može: Brownie muffini s Nutellom Recepti Lava cake s bijelom čokoladom Možda vas zanima... RECEPT DANA Lava cake od bijele čokolade! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.