Pita sa sirom pravi je klasik obiteljskog stola kojem se uvijek rado vraćamo, a naša draga Pregacha ustupila nam je svoj recept
Vjerojatno svatko ovaj recept ima u svojoj bilježnici, ali ja ga želim podijeliti i na blogu i na portalu missGASTRO. Upravo je pita sa sirom značajno pridonijela mojoj velikoj ljubavi prema slasticama i zbog toga se receptu rado vraćam. Jer - pita sa sirom mnogima je omiljen kolač još iz djetinjstva.
Zamijesi tijesto. Brašno i prašak za pecivo prosij u veću posudu, ubaci šećer, pa dodaj maslac i mast i trljaj prstima kako bi se brašno pomiješalo maslacem i stvorilo mrvice. Dodaj ostale sastojke i mijesi dok ne dobijete glatko tijesto s kojim je lako rukovati.
Tijesto podijeli na 2 dijela i drži u hladnjaku par minuta, odnosno dok ne smiksaš kremu.
Bjelanjke izmiksaj u čvrst snijeg. Zatim miksaj šećere sa sirom minutu. Siru dodaj bjelanjke i lagano miksaj dok se krema ne sjedini i ne postane sjajna i glatka.
Tijesto izvadi iz hladnjaka. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva.
Radnu površinu dobro pobrašni, pa razvaljaj prvu polovicu tijesta u dimenzijama tepsije (tepsiju namasti i pobrašni, moja je bila 20 x 35cm ako se ne varam). Lagano, uz pomoć oklagije, prebaci tijesto u tepsiju i malo izbockaj vilicom. Izlij kremu preko tijesta i lagano poravnaj. Isto napravi s drugom polovicom pa prebaci preko kreme. Lagano poravnaj, izbockaj tijesto villicom na par mjesta.
Peci 30-40 minuta, odnosno dok gornja kora ne posmeđi. Pusti da se skroz ohladi prije rezanja, kako se kolač ne bi mrvio.