Klasično sicilijansko jelo, tjestenina sa sardinama, stiže ti u modernoj verziji s više proteina, a istim neodoljivim okusima Mediterana
Sicilijanska kuhinja je priča o suprotnostima – slano i slatko, hrskavo i sočno, jednostavno, a raskošno. Ako postoji jelo koje najbolje utjelovljuje tu filozofiju, to je pasta con le sarde, odnosno tjestenina sa sardinama.
Na prvu, kombinacija konzervirane ribe (sardine), grožđica, kapara i badema zvuči neobično, ali tko ju jednom proba, shvati da je savršena. Dodali smo joj twist – umjesto klasične tjestenine koristimo onu od slanutka, bogatu proteinima i vlaknima, a rezultat je jednako ukusan, ali hranjiviji tanjur.
Osim što podiže nutritivnu vrijednost jela, tjestenina od slanutka ima divnu teksturu i lagani orašasti okus koji se sjajno slaže s aromama ribe, komorača i maslina.
Ova tjestenina je poput putovanja na Siciliju bez napuštanja vlastite kuhinje. Obožavat će je svi koji vole mediteransku kuhinju, ali i oni koji žele klasična jela obogatiti modernim sastojcima.
Špageti sa sardinama
foto: Cuisine et Vins de France/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Tjestenina sa sardinama
15 MIN
pripreme
22 MIN
kuhanja
2
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Zlatne grožđice
0,25
šalica
Šafran
1
žličica
Maslinovo ulje
2
žlica
Ljutika
1
kom
Komorač
0,50
šalica
Žuta paprika
0,50
šalica
Sol
1,25
žlica
Slani fileti inćuna
2
kom
Zelene masline
0,25
šalica
Kapare
2
žlica
Bijelo vino
0,33
šalica
Sardine iz konzerve
1
kom
Tjestenina od slanutka
225
g
Listići badema
0,30
šalica
Svježi peršin
3
žlica
Chili ulje
1
žlica
Limun - kriška
Postupak
U maloj posudi potopi grožđice i zdrobljenog šafran u vruću vodu (oko ⅓ šalice) i ostavi da odstoje dok pripremaš ostale sastojke.
Zagrij maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri.
Dodaj tanko narezane ljutiku, komorač i papriku te 1 žličicu soli, smanji vatru, poklopi i pirjaj 5 minuta.
Dok se povrće kuha, vilicom zgnječi inćune u pastu.
Otklopi tavu, pojačaj vatru na srednje jaku i dodaj masline bez koštica, narezane na četvrtine i ocijeđene kapare.
Ulij bijelo vino i kuhačom ostruži dno tave kako bi se otpustili svi okusi. Pusti da se tekućina reducira na pola.
Umiješaj grožđice i šafran, zajedno s vodom u kojoj su se namakali, dodaj inćune i sardine zajedno s uljem iz konzerve. Nježno promiješaj kako bi se riba raspala na veće komade.
Pusti umak da lagano krčka, zatim poklopi i drži ga toplim.
U velikom loncu zakuhaj vodu i dodaj preostalu sol.
Ubaci tjesteninu (špageti, linguine ili bucatini) i kuhaj prema uputama na pakiranju dok ne bude al dente.
Ocijedi tjesteninu.
Dodaj tjesteninu u tavu s umakom, pospi sa ¼ šalice listića blanširanih badema, 2 žlice peršina i prelij čili uljem. Dobro promiješaj kako bi se svi sastojci sjedinili.
Posluži u toplim tanjurima, ukrašeno preostalim bademima i peršinom. Po želji dodaj nekoliko kapi svježeg limunovog soka.