Recepti Tjestenina 12. ožujka 2025.

Tjestenina sa sardinama – lagano, jeftino i prefino

Tjestenina
15 MIN
22 MIN
2
JEDNOSTAVNO
špageti sa sardinama
Špageti sa sardinama
foto: Cuisine et Vins de France/Pinterest
Klasično sicilijansko jelo, tjestenina sa sardinama, stiže ti u modernoj verziji s više proteina, a istim neodoljivim okusima Mediterana

Sicilijanska kuhinja je priča o suprotnostima – slano i slatko, hrskavo i sočno, jednostavno, a raskošno. Ako postoji jelo koje najbolje utjelovljuje tu filozofiju, to je pasta con le sarde, odnosno tjestenina sa sardinama.

Na prvu, kombinacija konzervirane ribe (sardine), grožđica, kapara i badema zvuči neobično, ali tko ju jednom proba, shvati da je savršena. Dodali smo joj twist – umjesto klasične tjestenine koristimo onu od slanutka, bogatu proteinima i vlaknima, a rezultat je jednako ukusan, ali hranjiviji tanjur.

riblja konzerva Možda vas zanima... Ulje iz riblje konzerve se ne baca, za to imamo jako ukusne razloge! Špajza

Tjestenina od slanutka - top izbor

Osim što podiže nutritivnu vrijednost jela, tjestenina od slanutka ima divnu teksturu i lagani orašasti okus koji se sjajno slaže s aromama ribe, komorača i maslina.

Ova tjestenina je poput putovanja na Siciliju bez napuštanja vlastite kuhinje. Obožavat će je svi koji vole mediteransku kuhinju, ali i oni koji žele klasična jela obogatiti modernim sastojcima.

špageti sa sardinama | Author: Cuisine et Vins de France/Pinterest Špageti sa sardinama foto: Cuisine et Vins de France/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Tjestenina sa sardinama
15 MIN
pripreme
22 MIN
kuhanja
2
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Zlatne grožđice 0,25 šalica
  • Šafran 1 žličica
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Ljutika 1 kom
  • Komorač 0,50 šalica
  • Žuta paprika 0,50 šalica
  • Sol 1,25 žlica
  • Slani fileti inćuna 2 kom
  • Zelene masline 0,25 šalica
  • Kapare 2 žlica
  • Bijelo vino 0,33 šalica
  • Sardine iz konzerve 1 kom
  • Tjestenina od slanutka 225 g
  • Listići badema 0,30 šalica
  • Svježi peršin 3 žlica
  • Chili ulje 1 žlica
  • Limun - kriška
Postupak
  1. U maloj posudi potopi grožđice i zdrobljenog šafran u vruću vodu (oko ⅓ šalice) i ostavi da odstoje dok pripremaš ostale sastojke.


  2. Zagrij maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri.


  3. Dodaj tanko narezane ljutiku, komorač i papriku te 1 žličicu soli, smanji vatru, poklopi i pirjaj 5 minuta.


  4. Dok se povrće kuha, vilicom zgnječi inćune u pastu.


  5. Otklopi tavu, pojačaj vatru na srednje jaku i dodaj masline bez koštica, narezane na četvrtine i ocijeđene kapare.


  6. Ulij bijelo vino i kuhačom ostruži dno tave kako bi se otpustili svi okusi. Pusti da se tekućina reducira na pola.


  7. Umiješaj grožđice i šafran, zajedno s vodom u kojoj su se namakali, dodaj inćune i sardine zajedno s uljem iz konzerve. Nježno promiješaj kako bi se riba raspala na veće komade.


  8. Pusti umak da lagano krčka, zatim poklopi i drži ga toplim.


  9. U velikom loncu zakuhaj vodu i dodaj preostalu sol.


  10. Ubaci tjesteninu (špageti, linguine ili bucatini) i kuhaj prema uputama na pakiranju dok ne bude al dente.


  11. Ocijedi tjesteninu.


  12. Dodaj tjesteninu u tavu s umakom, pospi sa ¼ šalice listića blanširanih badema, 2 žlice peršina i prelij čili uljem. Dobro promiješaj kako bi se svi sastojci sjedinili.


  13. Posluži u toplim tanjurima, ukrašeno preostalim bademima i peršinom. Po želji dodaj nekoliko kapi svježeg limunovog soka.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

1028 kcal

51 %

MASTI

45,50 g

63 %

KOLESTEROL

0,08 g

0 %

UH

113,70 g

41 %

PROTEINI

37,80 g

75 %

Za ljubitelje tjestenine...

Tjestenina carbonara Možda vas zanima... Špageti carbonara: Recept slavnog talijanskog kuhara Špajza Tjestenina s karameliziranim lukom, jabukama i kobasicom Možda vas zanima... Tjestenina s karameliziranim lukom, jabukama i kobasicom Recepti makaroni sa sirom Možda vas zanima... NAJBOLJI IKAD Makaroni sa sirom od milijun dolara Recepti tjestenina, pesto Možda vas zanima... TJESTENINA 8 pogrešaka kod kuhanja i kako ih izbjeći Recepti Tjestenina s kruškama i gorgonzolom Možda vas zanima... Nova slasna kombinacija – pašta, kruške i gorgonzola! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.