Recepti Tjestenina 10. veljače 2025.

Tjestenina s karameliziranim lukom, jabukama i kobasicom

Tjestenina
55 MIN
45 MIN
6
JEDNOSTAVNO
Tjestenina s karameliziranim lukom, jabukama i kobasicom
foto: @eatingbyelaine Pinterest
Ova kremasta tjestenina spaja tri glavna igrača – sočnu kobasicu, karamelizirane jabuke i luk – u jelo koje nije samo obrok, već prava gozba okusa

Zaboravi sve što znaš o klasičnim tjesteninama – ova tjestenina s karameliziranim lukom, jabukama i kobasicama nije još jedna verzija carbonare ili bolonjeza. Ovdje jabuke igraju ulogu sastojka koji podiže cijelu kombinaciju na višu razinu.

Njihova prirodna slatkoća izvlači ono najbolje iz začinjene kobasice i bogatog luka, dok jabučni ocat na kraju zaokružuje sve okuse. Ako još nisi probao tjesteninu s jabukama, pripremi se za ugodno iznenađenje.

kuhanje tjestenine Možda vas zanima... Evo zašto se ne baca voda u kojoj se kuhala tjestenina Špajza

Ključ savršenog karameliziranja

Strpljenje je tvoj najbolji prijatelj kada karameliziraš luk i jabuke. Na početku ih možeš pustiti da se kuhaju sami, ali kako vlaga isparava, trebat će ti malo pažnje i povremenog miješanja.

Tajna savršenog rezultata? Ako vidiš da se dno posude suši, samo dodaj malo vode i pusti da se okusi prožmu – to su zlatni sokovi koje ne želiš izgubiti.

tjestenina | Author: Jorge Zapata/Unsplash Domaća tjestenina foto: Jorge Zapata/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Tjestenina s karameliziranim lukom, jabukama i kobasicom
55 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Maslinovo ulje 1 žlica
  • Kobasica 450 g
  • Maslac 0,25 šalica
  • Crveni luk 6 šalica
  • Jabuka Granny Smith 2 kom
  • Sol 2 žličica
  • Tjestenina 450 g
  • Češnjak 3 režanj
  • Timijan 2 žličica
  • Pileći temeljac 0,75 šalica
  • Parmezan 0,50 šalica
  • Jabučni ocat 2 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar 0,50 žličica
Postupak
  1. Zagrij ulje u velikom loncu ili dubokoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodaj svježu kobasicu bez ovitka i prži je, povremeno miješajući i usitnjavajući na manje komade, dok ne postane smeđa i potpuno pečena, oko 6 do 10 minuta. Pomoću žlice s rupama prebaci kobasicu na tanjur i ostavite sa strane.


  2. Smanji vatru na srednju. U isti lonac dodaj maslac i miješaj dok se ne otopi, otprilike 1 minutu. Dodaj luk narezan na tanke kriške, jabuke narezane na komadiće debljine 0,5 cm i ½ žličice soli, pa kuhaj uz povremeno miješanje dok jabuke ne omekšaju, a luk ne poprimi karameliziranu boju, oko 30 minuta. Po potrebi dodaj vodu, po 2 do 4 žlice odjednom, kako bi deglazirao dno lonca i spriječio zagaranje.


  3. Dok se luk i jabuke karameliziraju, zakuhaj veliki lonac slane vode. Dodaj tjesteninu i kuhaj je minutu kraće od uputa na pakiranju za al dente teksturu. Ocijedi je, pritom sačuvavši 1 šalicu vode u kojoj se kuhala.


  4. Kad je luk karameliziran, dodaj sitno nasjeckani češnjak i timijan te kuhaj uz često miješanje dok ne omekšaju, otprilike 1 minutu.


  5. U lonac dodaj skuhanu tjesteninu, kobasicu, temeljac, sir, ocat, papar, ¼ šalice sačuvane vode od kuhanja i preostalu 1 ½ žličicu soli. Kuhaj uz miješanje dok se sir ne otopi i tjestenina ne obloži umakom, 2 do 3 minute. Ako je potrebno, dodaj preostalu vodu od kuhanja (do ¾ šalice), po ¼ šalice odjednom, dok ne postigneš željenu konzistenciju umaka. Posluži posuto svježim timijanom i dodatnim parmezanom.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

625 kcal

31 %

MASTI

34,00 g

47 %

KOLESTEROL

0,09 g

0 %

UH

57,00 g

20 %

PROTEINI

24,00 g

48 %

Klikni jer voliš tjesteninu!

Špageti bolonjez Možda vas zanima... Slavni talijanski chef otkrio svoj recept za bolonjez umak Recepti Tjestenina s povrćem recept Možda vas zanima... Slasna tjestenina s povrćem koja priziva proljeće Recepti punjena tjestenina od školjki Možda vas zanima... Školjke punjene ricottom. Mamma mia, kako dobro! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.