Ova kremasta tjestenina spaja tri glavna igrača – sočnu kobasicu, karamelizirane jabuke i luk – u jelo koje nije samo obrok, već prava gozba okusa
Zaboravi sve što znaš o klasičnim tjesteninama – ova tjestenina s karameliziranim lukom, jabukama i kobasicama nije još jedna verzija carbonare ili bolonjeza. Ovdje jabuke igraju ulogu sastojka koji podiže cijelu kombinaciju na višu razinu.
Njihova prirodna slatkoća izvlači ono najbolje iz začinjene kobasice i bogatog luka, dok jabučni ocat na kraju zaokružuje sve okuse. Ako još nisi probao tjesteninu s jabukama, pripremi se za ugodno iznenađenje.
Strpljenje je tvoj najbolji prijatelj kada karameliziraš luk i jabuke. Na početku ih možeš pustiti da se kuhaju sami, ali kako vlaga isparava, trebat će ti malo pažnje i povremenog miješanja.
Tajna savršenog rezultata? Ako vidiš da se dno posude suši, samo dodaj malo vode i pusti da se okusi prožmu – to su zlatni sokovi koje ne želiš izgubiti.
Domaća tjestenina
foto: Jorge Zapata/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Tjestenina s karameliziranim lukom, jabukama i kobasicom
55 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Maslinovo ulje
1
žlica
Kobasica
450
g
Maslac
0,25
šalica
Crveni luk
6
šalica
Jabuka Granny Smith
2
kom
Sol
2
žličica
Tjestenina
450
g
Češnjak
3
režanj
Timijan
2
žličica
Pileći temeljac
0,75
šalica
Parmezan
0,50
šalica
Jabučni ocat
2
žličica
Svježe mljeveni crni papar
0,50
žličica
Postupak
Zagrij ulje u velikom loncu ili dubokoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodaj svježu kobasicu bez ovitka i prži je, povremeno miješajući i usitnjavajući na manje komade, dok ne postane smeđa i potpuno pečena, oko 6 do 10 minuta. Pomoću žlice s rupama prebaci kobasicu na tanjur i ostavite sa strane.
Smanji vatru na srednju. U isti lonac dodaj maslac i miješaj dok se ne otopi, otprilike 1 minutu. Dodaj luk narezan na tanke kriške, jabuke narezane na komadiće debljine 0,5 cm i ½ žličice soli, pa kuhaj uz povremeno miješanje dok jabuke ne omekšaju, a luk ne poprimi karameliziranu boju, oko 30 minuta. Po potrebi dodaj vodu, po 2 do 4 žlice odjednom, kako bi deglazirao dno lonca i spriječio zagaranje.
Dok se luk i jabuke karameliziraju, zakuhaj veliki lonac slane vode. Dodaj tjesteninu i kuhaj je minutu kraće od uputa na pakiranju za al dente teksturu. Ocijedi je, pritom sačuvavši 1 šalicu vode u kojoj se kuhala.
Kad je luk karameliziran, dodaj sitno nasjeckani češnjak i timijan te kuhaj uz često miješanje dok ne omekšaju, otprilike 1 minutu.
U lonac dodaj skuhanu tjesteninu, kobasicu, temeljac, sir, ocat, papar, ¼ šalice sačuvane vode od kuhanja i preostalu 1 ½ žličicu soli. Kuhaj uz miješanje dok se sir ne otopi i tjestenina ne obloži umakom, 2 do 3 minute. Ako je potrebno, dodaj preostalu vodu od kuhanja (do ¾ šalice), po ¼ šalice odjednom, dok ne postigneš željenu konzistenciju umaka. Posluži posuto svježim timijanom i dodatnim parmezanom.