gastro postao
Omiljena poslastica obogaćena rumom
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 25
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 317
Kremšnite
- 1 kom lisnato tijesto
- 1.50 l mlijeko kravlje, punomasno
- 8 kom jaje kokošje
- 200 g gustin
- 1 žlica tamni rum
- 1 mala žlica limunova korica
- 1 kom vanilija, štapić
- 10 žlica šećer, kristal
Šlag
- 1 l vrhnje za šlag
Priprema
- Lisnato tijesto razvucite u dvije kore, stavite na namašćen lim i pecite na 200°c dok ne bude zlatno-žuto.
- Mlijeko i štapić vanilije stavite kuhati, no prethodno odvojite dva dl mlijeka koje ćete dodati smjesi žumanjaka i gustina. Žumanjke i šećer (5 žlica) umutite, dodajte rum i limunovu koru pa zatim dodajte mlijeko i gustin. Dobro umutite i pazite da ne bude grudica. Kad je mlijeko prokuhalo, izvadite štapić vanilije i polagano ga ulijte u smjesu od žumanjaka pa vratite na vatru. Kuhajte dok se ne zgusne.
- Skinite s vatre, pustite da se malo ohladi pa umutite snijeg od bjelanjka s pet žlica šećera. Bjelanjak zatim umutite u žumanjak. Kremu premažite na pečeno lisnato tijesto, pustite da se ohladi i premažite šlagom koji ste napravili prema uputama na vrećici.
- Prekrijte drugom korom koju ste narezali na kocke. Prema želji, pospite šećerom u prahu.
Izvor Skuhatćute