Recepti 28. srpnja 2023.

Krijepi i osvježava: Zelena juha s losos pastrvom

Povrtna krem juha
Zelena juha s losos pastrvom foto: Bakd Raw by Karolin Baitinger/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova kremasta gusta zelena juha osvaja bogatim aromama najboljih povrtnih sastojaka. Od krumpira, tikvica i svježih herbalnih začina, preko milerama i vrhnja, pravu dozu otmjenosti ovoj posebnoj juhi s dodatkom fine losos pastrve daje i malo bijelog vina

Ako još ne znaš za losos pastrvu pravo je vrijeme da je upoznaš. Baš kao što joj i ime govori ona je bliski srodnik i lososa i pastrve, a mnogi je poznaju i pod nazivom salmonizirana pastrva. Slične su i teksture i okusa pa je možeš slobodno zamijeniti u svojim omiljenim ribljim specijalitetima. Potraži je na tržnici, u svim boljim ribarnicama, ili u supermarketima. 

 

Juha od tikvica Možda vas zanima... Juha od tikvica garantirano popravlja raspoloženje Recepti

 

Losos pastrva može se pripremati baš kao i 'obična' pastrva, dakle - i pržena ili nadjevena, a posebno su ukusni upravo njezini filei kao dodatak ribljoj juhi. Ova kremasta gusta juha osvaja bogatim aromama najboljih proljetno-ljetnih sastojaka. Od krumpira, tikvica i svježeg začinskom bilja, preko milerama i vrhnja, pravu dozu otmjenosti ovom posebnom jelu s ovom posebnom ribom daje i malo bijelog vina. 

Povrtna krem juha | Author: Bakd Raw by Karolin Baitinger/Unsplash Zelena juha s losos pastrvom foto: Bakd Raw by Karolin Baitinger/Unsplash

Zelena juha s losos pastrvom

Sastojci (za 4 osobe):

  • 200 g krumpira
  • 2 tikvice (oko 400 g)
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žlica biljnog ulja
  • 100 ml bijelog vina
  • 600 ml povrtnog temeljca
  • 1 grančica kopra
  • 100 g svježeg fileta losos pastrve
  • 100 g vrhnja za kuhanje
  • 2 žlice milerama
  • sol i papar
  • muškatni oraščić

 

zelena juha Možda vas zanima... Kelj i jabuke ljube se u gustoj zelenoj juhi None

 

Postupak:

  1. Oguli i operi krumpir. Tikvicu operi i odreži joj krajeve pa je, kao i krumpir, nareži na kockice. 
  2. Oljušti i nasjeckaj luk i češnjak te ih staklasto propirjaj u loncu na zagrijanom ulju.
  3. Dodaj krumpir i tikvicu, kratko ih propirjaj, a zatim podlij vinom i juhom te kuhaj 20-tak minuta na tihoj vatri.
  4. Operi i osuši kopar, i otrgni mu nježne vrhove.
  5. Ribu operi i oko 5 minuta kuhaj u juhi. Iz juhe izvadi ribu i 4 žlice povrća pa ribu natrgaj vilicom na komadiće. 
  6. U juhu potom dodaj vrhnje, mileram i kopar te sve usitni štapnim mikserom. Ponovno je zakuhaj, posoli, popapri i začini muškatnim oraščićem pa je posluži s ribom i sačuvanim povrćem.
  7. Juhu po želji možeš ukrasiti i koprom, jestivim biljem i cvijećem.

 | Author: Gregor Moser/Unsplash Losos pastrva foto: Gregor Moser/Unsplash

 

Možda vas zanima... Gusta juha od graška s medaljonima savršeno se slaže s ljetnom krumpir salatom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.