Ako još ne znaš za losos pastrvu pravo je vrijeme da je upoznaš. Baš kao što joj i ime govori ona je bliski srodnik i lososa i pastrve, a mnogi je poznaju i pod nazivom salmonizirana pastrva. Slične su i teksture i okusa pa je možeš slobodno zamijeniti u svojim omiljenim ribljim specijalitetima. Potraži je na tržnici, u svim boljim ribarnicama, ili u supermarketima.
Losos pastrva može se pripremati baš kao i 'obična' pastrva, dakle - i pržena ili nadjevena, a posebno su ukusni upravo njezini filei kao dodatak ribljoj juhi. Ova kremasta gusta juha osvaja bogatim aromama najboljih proljetno-ljetnih sastojaka. Od krumpira, tikvica i svježeg začinskom bilja, preko milerama i vrhnja, pravu dozu otmjenosti ovom posebnom jelu s ovom posebnom ribom daje i malo bijelog vina.
Zelena juha s losos pastrvom
Sastojci (za 4 osobe):
- 200 g krumpira
- 2 tikvice (oko 400 g)
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 1 žlica biljnog ulja
- 100 ml bijelog vina
- 600 ml povrtnog temeljca
- 1 grančica kopra
- 100 g svježeg fileta losos pastrve
- 100 g vrhnja za kuhanje
- 2 žlice milerama
- sol i papar
- muškatni oraščić
Postupak:
- Oguli i operi krumpir. Tikvicu operi i odreži joj krajeve pa je, kao i krumpir, nareži na kockice.
- Oljušti i nasjeckaj luk i češnjak te ih staklasto propirjaj u loncu na zagrijanom ulju.
- Dodaj krumpir i tikvicu, kratko ih propirjaj, a zatim podlij vinom i juhom te kuhaj 20-tak minuta na tihoj vatri.
- Operi i osuši kopar, i otrgni mu nježne vrhove.
- Ribu operi i oko 5 minuta kuhaj u juhi. Iz juhe izvadi ribu i 4 žlice povrća pa ribu natrgaj vilicom na komadiće.
- U juhu potom dodaj vrhnje, mileram i kopar te sve usitni štapnim mikserom. Ponovno je zakuhaj, posoli, popapri i začini muškatnim oraščićem pa je posluži s ribom i sačuvanim povrćem.
- Juhu po želji možeš ukrasiti i koprom, jestivim biljem i cvijećem.