Recepti 13. listopada 2014.

Krostata od jabuka, jagoda i borovnica

Krostata od jabuka, jagoda i borovnica
gastro postao gastro.24sata.hr
Ukusna kombinacija voćnih okusa u proljetnoj krostati

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 1051

Forma za krostate promjera 24 cm

  • 400 g pšenično brašno, bijelo
  • 100 g šećer, u prahu
  • 200 g maslac, neslani
  • 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • sol
  • 1 kom limunova korica
  • 1 kom vanilin šećer
  • 1 žlica tamni rum

Nadjev

  • 200 g jagode
  • 60 g šećer, kristal
  • maslac, neslani
  • limunov sok

Krema

  • 500 g mlijeko kravlje, punomasno
  • 100 g šećer, kristal
  • 1 kom puding od vanilije, instant
  • 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 1 dl vrhnje za šlag
  • 4 kom jabuka (cijela)
  • mljeveni cimet
  • 1 kom preljev za voćne torte u vrećici
  • 50 g listići badema
  • 1 šalica borovnice

Priprema

  1. Maslac omekšan na sobnoj temperaturi izmrvite sa suhim sastojcima. Dodajte mu žumanjke i začine. Ako se tijesto mrvi, dodajte 1-2 žlice hladne vode. Ostavite na hladnome da odstoji najmanje 60 min, zatim razvaljajte i obložite kalup za pečenje.
  2. Za nadjev krupno nasjeckajte jagode i pomiješajte sa šećerom i grudama maslaca veličine oraha, pa prodinstajte s limunovim sokom. kad se malo ohlade, poravnajte ih po tijestu i pecite na 170-180 ºC oko 30 min.
  3. Za kremu s malo hladnog mlijeka izmiješajte šećer, puding od vanilije i žumanjke. Kad ostatak mlijeka zakipi, ukuhajte lagano sastojke i kratko prokuhajte da se krema zgusne. Ostavite da se ohladi, dobro izmiksajte i lagano umiješajte tučeno slatko vrhnje.
  4. Posložite na ohlađenu tortu. Jabuke narežite na ploškice i posložite ih po kremi, pospite cimetom i prelijte preljevom za voćne torte pripremljenim po uputi na vrećici.
  5. Tortu pospite borovnicama i listićima prženih badema.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.