gastro postao
Ukusna kombinacija voćnih okusa u proljetnoj krostati
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 1051
Forma za krostate promjera 24 cm
- 400 g pšenično brašno, bijelo
- 100 g šećer, u prahu
- 200 g maslac, neslani
- 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- sol
- 1 kom limunova korica
- 1 kom vanilin šećer
- 1 žlica tamni rum
Nadjev
- 200 g jagode
- 60 g šećer, kristal
- maslac, neslani
- limunov sok
Krema
- 500 g mlijeko kravlje, punomasno
- 100 g šećer, kristal
- 1 kom puding od vanilije, instant
- 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 1 dl vrhnje za šlag
- 4 kom jabuka (cijela)
- mljeveni cimet
- 1 kom preljev za voćne torte u vrećici
- 50 g listići badema
- 1 šalica borovnice
Priprema
- Maslac omekšan na sobnoj temperaturi izmrvite sa suhim sastojcima. Dodajte mu žumanjke i začine. Ako se tijesto mrvi, dodajte 1-2 žlice hladne vode. Ostavite na hladnome da odstoji najmanje 60 min, zatim razvaljajte i obložite kalup za pečenje.
- Za nadjev krupno nasjeckajte jagode i pomiješajte sa šećerom i grudama maslaca veličine oraha, pa prodinstajte s limunovim sokom. kad se malo ohlade, poravnajte ih po tijestu i pecite na 170-180 ºC oko 30 min.
- Za kremu s malo hladnog mlijeka izmiješajte šećer, puding od vanilije i žumanjke. Kad ostatak mlijeka zakipi, ukuhajte lagano sastojke i kratko prokuhajte da se krema zgusne. Ostavite da se ohladi, dobro izmiksajte i lagano umiješajte tučeno slatko vrhnje.
- Posložite na ohlađenu tortu. Jabuke narežite na ploškice i posložite ih po kremi, pospite cimetom i prelijte preljevom za voćne torte pripremljenim po uputi na vrećici.
- Tortu pospite borovnicama i listićima prženih badema.