gastro postao
Ovako pripremljen krumpir, idealan je prilog mesnom pečenju.
Sve što trebate za ove sjajne police od krumpira je, naravno, krumpir, malo sira, malo kelja i još poneki začin. Poslužite ih još tople uz pečeno meso i sezonsku salatu ili ih jednostavno jedite same!
Sastojci:
- 3 krumpira (narezati ih na polovice)
- 1 manji kelj (otprilike 200 g, narezan na trakice)
- 2 ljutike, nasjeckane
- 3 naribana češnja češnjaka
- 1 1/2 šalica naribanog sira (cheddar npr.)
- 1 kiselo vrhnje
- 1 žličica listića sušene papričice
- Maslinovo ulje
- Sol i papar
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
- Skuhati krumpir, a za to vrijeme pripremiti kelj - zagrijati ulje i popržiti ljutiku i papričice (oko 5 minuta da ljutika omekša). Dodati češnjak i pirjati još 3 minute te dodati kelj, sol i papar. Poklopiti i kuhati 10 minuta da kelj omekša. Maknuti s vatre te izgnječiti vilicom povrće (da poprimi teksturu umaka, odnosno, da sve povrće bude što sitnije).
- Skuhani i ohlađeni krumpir prerezati na pola te žlicom izvaditi sredinu krumpira (da ostane dio krumpira ispod kore od otprilike 1/2 cm). Izdubljeni krumpir izmiksati (ili napraviti pire drobilicom za krumpir) te mu dodati vrhnje, sir i pirjano povrće - sve dobro promiješati.
- Poslagati kore krumpira na papir za pečenje i napuniti ih pripremljenom smjesom te peći 20 minuta - dok korica ne bude hrskava, a gornji dio lijepo zapečen.
Dobar tek!