gastro postao
Zagrijte se u ovo hladno popodne toplom krem juhom od kelja i jabuke.
S obzirom na to da su dani sve hladniji, potrebna nam je zdrava i topla juhica koja će nas napuniti vitaminima. Ako mislite da je ovo pomalo neobična kombinacija sastojaka, razuvjerit ćete se već kod prvog zalogaja. Kelj i jabuka prepuni cu vitamina C koji nam je svima neophodan ovih dana. Ovu juhu možete poslužiti kao toplo predjelo, ali i kao glavno jelo ako uz nju poslužite komad tosta.
Sastojci:
- 1 glavica kelja (oko 300 g)
- 1/4 šalice sitno narezane pancete ili slanine
- 4 šalice toplog pilećeg ili povrtnog temlejca
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1/2 glavice luka, nasjeckanog
- 1/4 žličice soli
- 1 srednja jabuka, oprana i narezana
- 1/4 šalice mascarponea (ili vrhnja za kuhanje)
- svježe mljeven papar
Priprema:
- Kelj dobro oprati i narezati na centimetar široke trakice.
- U većoj tavi popržiti pancetu i dodati kelj. Po potrebi dodati maslinovo ulje da se kelj ne zalijepi.
- Kuhati miješajući sve dok kelj ne omekša, potom dodati temeljac i miješati 10 minuta na najnižoj temperaturi.
- Prebaciti u blender i miksati dok ne postane izjednačeno.
- U istoj tavi gdje se podinstao kelj, staviti maslinovo ulje i popržiti luk da omekša, dodati narezanu jabuku i povremeno miješati oko 5 minuta, odnosno, dok jabuke ne omekšaju.
- Prebaciti jabuke i luk u blender i izmiksati dok se ne pretvori u pire.
- Pomiješati pire od jabuke i pire od kelja.
Poslužiti uz žlicu kiselog vrhnja, mascarponea ili jogurta.
Dobar tek!