Recepti 30. studenoga 2016.

Krem juha od kelja i jabuke

zelena juha
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Zagrijte se u ovo hladno popodne toplom krem juhom od kelja i jabuke.

S obzirom na to da su dani sve hladniji, potrebna nam je zdrava i topla juhica koja će nas napuniti vitaminima. Ako mislite da je ovo pomalo neobična kombinacija sastojaka, razuvjerit ćete se već kod prvog zalogaja. Kelj i jabuka prepuni cu vitamina C koji nam je svima neophodan ovih dana. Ovu juhu možete poslužiti kao toplo predjelo, ali i kao glavno jelo ako uz nju poslužite komad tosta. 

Sastojci: 

  • 1 glavica kelja (oko 300 g)
  • 1/4 šalice sitno narezane pancete ili slanine
  • 4 šalice toplog pilećeg ili povrtnog temlejca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1/2 glavice luka, nasjeckanog
  • 1/4 žličice soli
  • 1 srednja jabuka, oprana i narezana
  • 1/4 šalice mascarponea (ili vrhnja za kuhanje)
  • svježe mljeven papar 

Priprema:  

  1. Kelj dobro oprati i narezati na centimetar široke trakice.
  2.  U većoj tavi popržiti pancetu i dodati kelj. Po potrebi dodati maslinovo ulje da se kelj ne zalijepi.
  3. Kuhati miješajući sve dok kelj ne omekša, potom dodati temeljac i miješati 10 minuta na najnižoj temperaturi. 
  4. Prebaciti u blender i miksati dok ne postane izjednačeno. 
  5. U istoj tavi gdje se podinstao kelj, staviti maslinovo ulje i popržiti luk da omekša, dodati narezanu jabuku i povremeno miješati oko 5 minuta, odnosno, dok jabuke ne omekšaju.
  6. Prebaciti jabuke i luk u blender i izmiksati dok se ne pretvori u pire.
  7. Pomiješati pire od jabuke i pire od kelja.

Poslužiti uz žlicu kiselog vrhnja, mascarponea ili jogurta.

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.