gastro postao
Ako vam dolazi društvo i želite ih iznenaditi nečim ukusnim i aromatičnim, onda su ovi kruščići pravi izbor za vas!
Pratite recept i savjete Mary Berry i vaši će flatbreads biti izvrsni – zlatni, pahuljasti i aromatični. Trebat će vam samo malo strpljenja jer se tijesto mora dva puta dizati, no trud se zaista isplati.
Servirajte ih istog dana, uz hummus ili neki dip po vlastitom izboru, a ostatak spremite u plastičnu kutiju s poklopcem i čuvajte u hladnjaku. Sutradan će biti malo tvrđi, ali i dalje ukusni nakon kratkog zagrijavanja u pećnici.
Sastojci:
- 500 g polubijelog brašna
- 1 paket suhog kvasca
- 8 žlica maslinovog ulja
- 350 ml tople vode
- 75 crnih maslina
- 1 režanj češnjaka
- 6 grančica ružmarina
- Sol, papar
Priprema:
- U samostojeći mikser stavite brašno i pripremite nastavak za tijesto.
- Na jednu stranu zdjele stavite kvasac, na drugu žličicu soli. Postepeno dodajte tri do četiri žlice maslinovog ulja i toplu vodu i miksajte 10-ak minuta. Ako tijesto mijesite rukama, trebat će vam 15-ak minuta da biste dobili glatko i lagano ljepljivo tijesto.
- Premažite uljem veliku zdjelu, prebacite tijesto i prekrijte ga plastičnom folijom. Pustite da odstoji i udvostruči se, a trebat će mu između 60 i 90 minuta.
- Kad se digne, prebacite tijesto na pobrašnjenu podlogu i kratko ga mijesite, a zatim podijelite na osam dijelova. Tanko razvaljajte svaki dio tako da bude veličine vaše šake.
- U svaki dio utisnite narezane masline, a potom oformite kuglu. Ponovno razvaljajte u ovalni ili okrugli oblik veličine šake.
- Dva lima za pečenje obložite papirom za pečenje, pospite brašnom i premjestite tijesto. Pustite da odstoji pola sata na toplom.
- Pomiješajte nasjeckani češnjak, preostale četiri žlice maslinovog ulja i premažite svaki komad tijesta. Rasporedite ružmarin i pospite krupnom soli.
- Pecite 20 – 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva. Vaši će kruščići poprimiti zlatnu boju i lagano će se napuhnuti.
Poslužite ih uz hummus!