gastro postao
Kolač neobične arome koji razbija sve predrasude o suhoći kuglofa
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 517
Kuglof
- 1 kom kompot od ananasa
- 230 g maslac, neslani
- 200 g šećer, kristal
- 2 kom jaje kokošje
- 2 kom bjelanjak kokošji
- 2 žlica limunov sok
- 310 g pšenično brašno, bijelo
- 1 žlica prašak za pecivo
- sol
Glazura
- 6 žlica šećer, u prahu
- 3 žlica limunov sok
Priprema
- Pećnicu zagrijte na 180°C.
- Kalup za kuglof dobro premažite maslacem i pospite brašnom te otresite višak brašna. Možete, naravno, raditi i u klasičnom, četvrtastom kalupu.
- Ananas zajedno sa sokom usitnite u blenderu. Maslac i šećer dobro izmiksajte dok ne dobijete pjenastu i mekanu smjesu.
- Dodajte im polagano žumanjke, promiješajte, pa umiksajte i bjelanjke i limunov sok.
- Zatim dodajte brašno koje ste prethodno pomiješali sa soli i praškom za pecivo. Ovo nemojte predugo miješate već samo dok se poveže. Dodajte usitnjeni ananas, promiješajte. Izlijte smjesu u kalup te pecite 55 – 60 minuta, sve dok čačkalica ubodena u kuglof ne izađe čista.
- Ohladite u kalupu i zatim istresite na tanjur.
- Za glazuru, šećer u prahu pomiješajte s limunovim sokom i prelijte preko kuglofa.
Izvor Matejka Paladin