gastro postao
Jednostavne i zdrave namirnice te brza priprema ključne su stvari za najbolje ljetne recepte!
Ova jednostavna mediteranska salata s kuskusom, svježim povrćem i laganim dresingom savršena je za ručak ili laganu večeru. Može biti vegetarijanska ili ju možeš upotpuniti sirom te mesom po želji!
Osim jednostavne pripreme, prednost je i to što će u tvom hladnjaku moći stajati čak četiri dana. To je čini izvrsnom opcijom za one koji su u žurbi, nemaju vremena ili ga jednostavno žele potrošiti na neke druge aktivnosti.
Sastojci:
- 180 g kuskusa
- 350 mL kipuće vode ili pilećeg temeljca
- 1 crvena paprika
- 1 žuta paprika
- 1/2 tikvice
- 1 rajčica srednje veličine
- 1/2 crvenog luka
- 2 žlice maslina
- 2 žlice zdrobljene fete
- 2 žlice nasjeckanog vlasca
- sok jednog limuna
- 60 mL maslinovog ulja
- sol, papar
Priprema:
- U manjoj posudi na štednjaku zagrijte vodu ili pileći temeljac do vrenja. Kuskus stavi u zdjelu otpornu na toplinu (poput nehrđajućeg čelika) i zatim ga prelij vrućom vodom ili temeljcem.
- Jednom promiješaj da se potpuno sjedini, a zatim zdjelu prekrij poklopcem ili velikim tanjurom. Ostavi da tako odstoji pet minuta.
- Za to vrijeme operi i zatim sitno nareži na kockice povrće.
- Nakon što kuskus odstoji pet minuta, vilicom ga prosijte i okusite. Trebao bi biti lagan i pahuljast, a ne tvrd ili hrskav.
- Zatim u zdjelu dodaj nasjeckano povrćem sok limuna, maslinovo ulje i začine.
- Dobro promiješaj. Ukrasi narezanim maslinama i naribanim feta sirom.
- Po želji dodaj pečene komadiće piletine ili slanine.
Dobar tek!