gastro postao
Ovo je samo jedna od mnogih kombinacija lazanja s povrćem
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 324
Lazanje sa špinatom
- 1 žličica ulje maslinovo
- 450 g špinat
- 450 g ricotta
- 4 režanj češnjak
- 0.50 žlica sol
- svježe mljeveni papar
- 1 žlica parmezan
- 20 g orah, mljeveni
- 350 g pasirana rajčica (passata)
- 8 kom zeleno tijesto za lazanje
- 100 g mozzarella
Pesto s orasima
- 65 g list bosiljka
- 2 žlica ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 20 g orah, suhi
- svježe mljeveni papar
Priprema
- Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva, a protvan za pečenje nauljiti.
- Svježi sir ili ricottu staviti u veću zdjelu, pa umiješati špinat, pesto, češnjak, sol, papar, pola količine parmezana i orahe. Sve dobro izmiješati.
- Pola umaka od rajčice izlijati u protvan za pečenje, pa slagati jedan sloj listova za lazanje, zatim 1/3 smjese sa sirom i posipati 1/3 naribane mozzarelle. Postupak slaganja ponoviti još dva puta, tako da se završi sa slojem listova za lazanje.
- Prekriti folijom (ako su listovi za lazanje kupovni) i peći oko 50 min. Zadnjih 15 min maknuti foliju i posipati preostalim parmezanom.
- Pesto: Bosiljak i češnjak dobro usitniti u mikseru.
- Dodati orahe i opet sve zajedno usitniti u mikseru. Postepeno dodavati maslinovo ulje, dok mikser radi, sve dok se ne dobije homogena pasta.
- Dobivenu smjesu premjestiti u posudu i pažljivo umiješati parmezan.