Recepti 13. listopada 2014.

Margarita

Margarita
gastro postao gastro.24sata.hr
Kremasta ljetna torta s jagodama

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 12

Težina pripreme: Složeno

Kalorija po osobi: 457

Biskvit

  • 8 kom jaje kokošje
  • 225 g šećer, kristal
  • 1 prstohvat sol
  • 1 kom limunova korica
  • 190 g pšenično brašno, bijelo
  • 1 na vrh noža prašak za pecivo

Krema

  • 10 g zelatina
  • 150 g vrhnje za šlag
  • 250 g mascarpone
  • 500 g ab kultura od jagode
  • 1 kom limunova korica
  • 1 kom vanilin šećer
  • 80 g šećer, u prahu
  • 0.50 dl sok od limete
  • 800 g jagode
  • 1 dl prošek

Ukras

  • 150 g bijela čokolada

Priprema

  1. Postoje male tajne i kod pripreme biskvita kako bi Vam ispao besprijekoran, mekan i pjenast. Najprije odvojite bjelanjke i žutanjke. Mikserom izmiješate prvo bjelanjak u koji dodate prstovet soli. Kada Vam se bjelanjak stvrdne dodajte u njega šećer i miješajte dalje mikserom.
  2. Kada su Vam bjelanjci dobro umiješani, dodajte žutanjke i umiješajte ih mikserom. Nakon dobro izmiješanih jaja sa šećerom odložite mikser, jer Vam za biskvit više neće trebati.
  3. Mješavini jaja i šećera sada dodajete brašno, prašak za pecivo i koricu limuna ili limete te ih umiješajte lagano žičanom metlicom.
  4. Kada ste sve dobro umiješali u homogenu masu ulijte tijesto u model za torte i pecite na temperaturi od 175°C – 180°C, te zaboravite na njega najmanje sljedećih 30 minuta.
  5. NAPOMENA: Prvih 30 minuta nikako ne smijete otvarati pećnicu. Ukupno pecite biskvit 35 – 40 minuta do trenutka kada vidite da je lagano rumen. Tada ga izvadite i ostavite ga hladiti na sobnoj temperaturi.
  6. Za kremu: Počnite sa želatinom koju stavite otapati u 0,5 dcl hladne vode dok ne nabubri.
  7. Mikserom istucite slatko vrhnje koje ste prethodno dobro ohladili. Kada se stvrdne stavite ga u hladnjak.
  8. Želatinu koja je nabubrila stavite na laganu vatru i rastopite ju, ali ju nemojte provreti, te ju stavite hladiti na sobnu temperaturu.
  9. Zatim žičanom metlicom umiješajte dobro ohlađeni mascarpone i jogurt od jagoda, koricu limete, vanilin šećer, šeće u prahu, sok od limete (ili limuna) i dio prošeka. Prošek je najbolje ako možete nabaviti domaći zbog arome. Ukoliko želite malo manje slatku tortu možete staviti manje šećera u prahu, jer je već i jogurt dovoljno sladak.
  10. U homogeno umiješanu masu dodati ohlađenu želatinu i lagano umiješati žičanom metlicom. Kremi dodati dio količine narezanih jagoda.
  11. Asembliranje: Sad već ohlađeno tijesto prerezati na dva dijela. Odvojite ih.
  12. Doljnji dio biskvita stavite u model za tortu, poškropite ga prošekom i na njega stavite veći dio kreme. Ostavite si malo kreme za gornji sloj biskvita.
  13. Poklopite kremu s drugim dijelom biskvita koji premažite s ostatkom kreme i po površini posložite jagode i sve posipajte nastruganom ili naribanom bijelom čokoladom.
  14. Dodatne ideje: Ovu tortu možete prilagoditi svom ljetnom voću i svaki puta u kremu i na tortu staviti ljetno voće po izboru. Ukoliko stavljate neko drugo voće bitno je uskladiti ga s voćnim jogurtom, pa ako je to na primjer šumsko voće (borovnice, maline kupine) onda dodajte jogurt od šumskog voća.

Kremasta ljetna torta s jagodama

Izvor www.horak.hr

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.