gastro postao
                                            
                                        
                                    Kremasta ljetna torta s jagodama
                                
                                
                                    
                                
                                Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 12
Težina pripreme: Složeno
Kalorija po osobi: 457
Biskvit
- 8 kom jaje kokošje
 - 225 g šećer, kristal
 - 1 prstohvat sol
 - 1 kom limunova korica
 - 190 g pšenično brašno, bijelo
 - 1 na vrh noža prašak za pecivo
 
Krema
- 10 g zelatina
 - 150 g vrhnje za šlag
 - 250 g mascarpone
 - 500 g ab kultura od jagode
 - 1 kom limunova korica
 - 1 kom vanilin šećer
 - 80 g šećer, u prahu
 - 0.50 dl sok od limete
 - 800 g jagode
 - 1 dl prošek
 
Ukras
- 150 g bijela čokolada
 
Priprema
- Postoje male tajne i kod pripreme biskvita kako bi Vam ispao besprijekoran, mekan i pjenast. Najprije odvojite bjelanjke i žutanjke. Mikserom izmiješate prvo bjelanjak u koji dodate prstovet soli. Kada Vam se bjelanjak stvrdne dodajte u njega šećer i miješajte dalje mikserom.
 - Kada su Vam bjelanjci dobro umiješani, dodajte žutanjke i umiješajte ih mikserom. Nakon dobro izmiješanih jaja sa šećerom odložite mikser, jer Vam za biskvit više neće trebati.
 - Mješavini jaja i šećera sada dodajete brašno, prašak za pecivo i koricu limuna ili limete te ih umiješajte lagano žičanom metlicom.
 - Kada ste sve dobro umiješali u homogenu masu ulijte tijesto u model za torte i pecite na temperaturi od 175°C – 180°C, te zaboravite na njega najmanje sljedećih 30 minuta.
 - NAPOMENA: Prvih 30 minuta nikako ne smijete otvarati pećnicu. Ukupno pecite biskvit 35 – 40 minuta do trenutka kada vidite da je lagano rumen. Tada ga izvadite i ostavite ga hladiti na sobnoj temperaturi.
 - Za kremu: Počnite sa želatinom koju stavite otapati u 0,5 dcl hladne vode dok ne nabubri.
 - Mikserom istucite slatko vrhnje koje ste prethodno dobro ohladili. Kada se stvrdne stavite ga u hladnjak.
 - Želatinu koja je nabubrila stavite na laganu vatru i rastopite ju, ali ju nemojte provreti, te ju stavite hladiti na sobnu temperaturu.
 - Zatim žičanom metlicom umiješajte dobro ohlađeni mascarpone i jogurt od jagoda, koricu limete, vanilin šećer, šeće u prahu, sok od limete (ili limuna) i dio prošeka. Prošek je najbolje ako možete nabaviti domaći zbog arome. Ukoliko želite malo manje slatku tortu možete staviti manje šećera u prahu, jer je već i jogurt dovoljno sladak.
 - U homogeno umiješanu masu dodati ohlađenu želatinu i lagano umiješati žičanom metlicom. Kremi dodati dio količine narezanih jagoda.
 - Asembliranje: Sad već ohlađeno tijesto prerezati na dva dijela. Odvojite ih.
 - Doljnji dio biskvita stavite u model za tortu, poškropite ga prošekom i na njega stavite veći dio kreme. Ostavite si malo kreme za gornji sloj biskvita.
 - Poklopite kremu s drugim dijelom biskvita koji premažite s ostatkom kreme i po površini posložite jagode i sve posipajte nastruganom ili naribanom bijelom čokoladom.
 - Dodatne ideje: Ovu tortu možete prilagoditi svom ljetnom voću i svaki puta u kremu i na tortu staviti ljetno voće po izboru. Ukoliko stavljate neko drugo voće bitno je uskladiti ga s voćnim jogurtom, pa ako je to na primjer šumsko voće (borovnice, maline kupine) onda dodajte jogurt od šumskog voća.
 
Kremasta ljetna torta s jagodama
Izvor www.horak.hr