Protekla je godina dokazala da će ljudi, ako im se pruži dovoljno vremena u zatvorenom, osmisliti nevjerojatne projekte kako bi zabavili sebe i pratitelje na društvenim mrežama. Najprije su TikTok preplavile bombice za vruću čokoladu, a novi je trend izrada cvjetova koji se otvaraju u vrućem napitku.
Najjednostavnije rečeno, izgledaju poput zatvorenih cvjetova, a kad ih dodaš u šalicu vruće čokolade, latice se počinju otvarati. Osim što izgledaju čarobno, imaju i odličan okus!
Izrada cvjetova započinje miješanjem kukuruznog sirupa, vode, želatine i šećerom. Zatim se smjesa raspoređuje u lim za pečenje, dodaje se smjesa kukuruznog škroba i šećera u prahu i čeka se minimalno 6 sati dok se smjesa ne stegne.
Tajna zbog koje se cvjetovi sljeza otvaraju u vrućem napitku jest tanak sloj čokolade koji služi kao baza cvjetova. Čokoladu tanko rasporediš u silikonske kalupe, a zatim pomoću kalupa u obliku cvijeta stvaraš oblike i ukrašavaš ih po želji. Cvjetovi bijelog sljeza stavljaju se u čaše s vrućom čokoladom ili kakaom.
Sastojci:
Mjere su izražene za šalicu od 2,5 dl
- 2 1/2 žličice želatine u prahu
- 1/3 šalice hladne vode
- 1 šalica šećera
- 1/4 šalice hladne vode
- crvena boja za hranu (po želji)
- 1/4 šalice kukuruznog škroba
- 1/4 šalice šećera
Postupak:
- U posudu ulij 1/3 šalice hladne vode i želatinu u prahu. Ostavi pet minuta.
- U mali lonac stavi šećer i 1/4 šalice hladne vode. Stavi kuhati na srednje jaku vatru. Miješaj dok se šećer ne otopi.
- Na lonac pričvrsti termometar i kuhaj šećer dok ne dosegne temperaturu od 115 stupnjeva. Kada dosegne temperaturu, makni lonac s vatre i miješaj dok šećer ne prestane kipjeti.
- U želatinu dodaj vrući šećer i ručno miješaj smjesu nekoliko minuta. Zatim ju miksaj električnom miješalicom na srednje visokoj brzini 8-10 minuta, dok ne dobiješ čvrstu smjesu. Dodaj nekoliko kapi crvene boje za hranu i miješaj dok se ne sjedini.
- Obloži lim papirom za pečenje i premaži ga maslacom. Izlij mješavinu i zagladi površinu. Ostavi da se stvrdne na sobnoj temperaturi preko noći.
- Izmiješaj kukuruzni škrob i šećer u maloj zdjeli i smjesu prelij preko sljeza. Kalupom za kolače u obliku cvijeta oblikuj cvjetove.
- Kalupe ili male čašice obložene otopljenom čokoladnom napuni cvjetovima te ih stavi u zamrzivač dok se čokolada ne stegne.
- Za posluživanje, skini papirnate čaše sa sada, tvrdih čašica od čokolade. Stavi ih u šalicu vruće čokolade i gledaj kako se podloga od čokolade topi, a cvijet se otvara.
Uživaj!