gastro postao
Čokolada i jagode, treba li što više? Ah da, ubacite i mascarpone za potpun užitak!
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 16
Težina pripreme: Srednje
Potrebno vam je
- 1 šalica smeđeg šećera
- 0.50 šalica oštrog brašna
- 0.50 šalica glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 0.50 šalica kakaa
- 1 jaje
- 0.50 šalica mlijeka
- 0.25 šalica ulja
- 0.25 šalica vrele vode
- 250 g mascarponea
- 250 ml vrhnja za šlag
- 60 g čokolade za kuhanje
- 100 g jagoda
- 18 g želatine
- 5 žlica šećera
Priprema
- Upalite pećnicu na 170 °C.
- Pomiješajte sve suhe sastojke u jednoj zdjeli, i sve mokre sastojke (osim vrele vode) u drugoj. Postupno dodavajte mokre sastojke u suhe da se sjedine.
- Dodajte vrelu vodu, promiješajte pjenjačom i preliti u kalup za pečenje (promjera 26 cm) u koji ste prethodno stavili papir za pečenje.
- Stavite u pećnicu i pecite 40-45 minuta. Biskvit ostavite da se ohladi.
- Čvrsto izmiksajte vrhnje za šlag te dodajte mascarpone i miješajte dok se ne sjedini. Podijelite smjesu u dvije zdjele.
- Čokoladu otopite na pari i ostavite da se malo prohladi. Rastopljenu čokoladu dodajte u jednu zdjelu s mascarponeom i šlagom i promiješajte.
- Listiće želatina namočite u hladnoj vodi.
- Jagode narežite na manje komade i stavite u lončić u koji ste prethodno stavili malo vode i šećer te kuhajte na vatri dok na omekšaju. Pomoću štapnog mikser napravite pire i procijedite jagode da se riješite koštica.
- Želatinu ocijedite i umješajte u vrući pire od jagoda. U drugu polovicu smjese mascarponea i šlaga dodajte lagano prohlađeni pire od jagoda sa želatinom.
- Ohlađeni biskvit prebacite na stalak za tortu i oko njega stavite kolut od kalupa za torte. Na biskvit dodajte mascarpone kremu s čokoladom pa sa jagodama. Tortu ostavite u hladnjaku minimalno 3 sata kako bi se krema stisnula. Napravite preljev od čokolade, prelijte preko ohlađene torte i ukrasite jagodama.