gastro postao
Trostruko slatko zadovoljstvo uz mousse od bijele čokolade te creme brulle i saće od meda
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 312
Mousse od bijele čokolade
- 2 dl mlijeko kravlje, punomasno
- 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 50 g šećer, kristal
- 20 g zelatina
- 1 kom vanilin šećer
- 50 g bijela čokolada
- 0.30 dl vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
Saća od meda
- 70 g med, vrcani
- 20 g soda bikarbona
- 20 g šećer, kristal
- 140 g glukoza
- 5 žlica voda
Creme brulee od meda
- 4 kom jaje kokošje
- 0.50 dl vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
- 80 g bagremov med
- 1 kom mahuna vanilije
Priprema
- Za mousse od bijele čokolade - Mlijeko zakipite s vanili šećerom. Žumanjke i šećer izmiješajte da budu pjenasti. Mlijeko skinite s vatre i dodajte u smjesu sa žumanjcima.
- Želatinu koju ste prethodno namočili u hladnu vodu dodajte u smjesu i kuhajte još 1 minutu.
- Stavite smjesu da se malo ohladi te u nju dodajte bijelu čokoladu.
- Kada je smjesa mlačna dodajte tučeno slatko vrhnje.
- Punimo u željeni oblik.
- Za saće od meda - Kuhajte med, šećer, glukozu i vodu do zlatne boje.
- Kada je smjesa zlatne boje maknite ju sa strane i dodajte sodu, sipajte u posudu za pečenje koju ste obložili s papirom. Ohladite i trgate na male komadiće.
- ZA creme brulee - Jaja mješajte s malo vrhnja. Ostatak kuhajte s mahunom vanilije.
- Spojite smjese te kuhate na 120 Celzijevih stupnjeva 10 minuta.
Izvor Mirjana Špoljar