Recepti 13. listopada 2014.

Med, mlijeko i bijela čokolada

Med, mlijeko i bijela čokolada
gastro postao gastro.24sata.hr
Trostruko slatko zadovoljstvo uz mousse od bijele čokolade te creme brulle i saće od meda

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 312

Mousse od bijele čokolade

  • 2 dl mlijeko kravlje, punomasno
  • 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 50 g šećer, kristal
  • 20 g zelatina
  • 1 kom vanilin šećer
  • 50 g bijela čokolada
  • 0.30 dl vrhnje tučeno (30% masti ), slatko

Saća od meda

  • 70 g med, vrcani
  • 20 g soda bikarbona
  • 20 g šećer, kristal
  • 140 g glukoza
  • 5 žlica voda

Creme brulee od meda

  • 4 kom jaje kokošje
  • 0.50 dl vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
  • 80 g bagremov med
  • 1 kom mahuna vanilije

Priprema

  1. Za mousse od bijele čokolade - Mlijeko zakipite s vanili šećerom. Žumanjke i šećer izmiješajte da budu pjenasti. Mlijeko skinite s vatre i dodajte u smjesu sa žumanjcima.
  2. Želatinu koju ste prethodno namočili u hladnu vodu dodajte u smjesu i kuhajte još 1 minutu.
  3. Stavite smjesu da se malo ohladi te u nju dodajte bijelu čokoladu.
  4. Kada je smjesa mlačna dodajte tučeno slatko vrhnje.
  5. Punimo u željeni oblik.
  6. Za saće od meda - Kuhajte med, šećer, glukozu i vodu do zlatne boje.
  7. Kada je smjesa zlatne boje maknite ju sa strane i dodajte sodu, sipajte u posudu za pečenje koju ste obložili s papirom. Ohladite i trgate na male komadiće.
  8. ZA creme brulee - Jaja mješajte s malo vrhnja. Ostatak kuhajte s mahunom vanilije.
  9. Spojite smjese te kuhate na 120 Celzijevih stupnjeva 10 minuta.

Izvor Mirjana Špoljar

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.