Recepti 03. listopada 2014.

Medenjaci sa šećernim "staklom"

gastro postao gastro.24sata.hr
Ovi kolačići mogu poslužiti i kao jestivi ukras za božićno drvce

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 20

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 88

Tijesto

  • 75 g med, vrcani
  • 1 kom jaje kokošje
  • 35 g maslac, slani
  • 0.50 mala žlica ekstrakt vanilije
  • 1 mala žlica mljeveni cimet
  • 0.25 mala žlica đumbir u prahu
  • 0.25 mala žlica muškatni oraščić
  • 0.25 mala žlica mljeveni piment
  • 0.50 mala žlica soda bikarbona
  • 0.50 mala žlica narančina kora
  • 1 žlica voda
  • 300 g glatko brašno
  • 100 g bomboni, tvrdi obični

Glazura

  • 225 g šećer, u prahu
  • 1 kom bjelanjak kokošji
  • 0.50 kom limun

Priprema

  1. Otopite med i maslac pa pustite da se malo prohladi. Izmiksajte jaje sa šećerom u prahu i vanilijom. Dodajte prosijano brašno sa sodom i začinima pa mješavinu meda i maslaca te na kraju vodu. Umijesite tijesto i ostavite ga zamotanog u plastičnoj foliji u hladnjaku najmanje dva sata, najbolje preko noći.
  2. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od tri mm i izrezujte željene oblike. Na vrhu im čačkalicom probušite rupicu, a u sredini izrežite krug (ili drugi oblik). Posložite ih na lim za pečenje koji ste obložili masnim papirom.
  3. Stavite bombone u plastičnu vrećicu i usitnite valjkom ili batićem. Hrpicu usitnjenih bombona stavite u svaku središnju rupicu na keksu. Neka hrpica potpuno ispuni sredinu. ugrijte pećnicu na 180°c. Pecite kekse desetak min. Izvadite i pustite da se ohlade.
  4. Za glazuru izmiksajte bjelanjak u čvrsti snijeg pa postupno umiksajte šećer u prahu i limunov sok. Stavite glazuru u plastičnu vrećicu kojoj ste malo odrezali vrh i njome pišite po medenjacima. Kad glazura otvrdne, kroz gornju manju rupicu svakoga keksa provucite ukrasne trakice.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.