gastro postao
Ovi kolačići mogu poslužiti i kao jestivi ukras za božićno drvce
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 20
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 88
Tijesto
- 75 g med, vrcani
- 1 kom jaje kokošje
- 35 g maslac, slani
- 0.50 mala žlica ekstrakt vanilije
- 1 mala žlica mljeveni cimet
- 0.25 mala žlica đumbir u prahu
- 0.25 mala žlica muškatni oraščić
- 0.25 mala žlica mljeveni piment
- 0.50 mala žlica soda bikarbona
- 0.50 mala žlica narančina kora
- 1 žlica voda
- 300 g glatko brašno
- 100 g bomboni, tvrdi obični
Glazura
- 225 g šećer, u prahu
- 1 kom bjelanjak kokošji
- 0.50 kom limun
Priprema
- Otopite med i maslac pa pustite da se malo prohladi. Izmiksajte jaje sa šećerom u prahu i vanilijom. Dodajte prosijano brašno sa sodom i začinima pa mješavinu meda i maslaca te na kraju vodu. Umijesite tijesto i ostavite ga zamotanog u plastičnoj foliji u hladnjaku najmanje dva sata, najbolje preko noći.
- Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od tri mm i izrezujte željene oblike. Na vrhu im čačkalicom probušite rupicu, a u sredini izrežite krug (ili drugi oblik). Posložite ih na lim za pečenje koji ste obložili masnim papirom.
- Stavite bombone u plastičnu vrećicu i usitnite valjkom ili batićem. Hrpicu usitnjenih bombona stavite u svaku središnju rupicu na keksu. Neka hrpica potpuno ispuni sredinu. ugrijte pećnicu na 180°c. Pecite kekse desetak min. Izvadite i pustite da se ohlade.
- Za glazuru izmiksajte bjelanjak u čvrsti snijeg pa postupno umiksajte šećer u prahu i limunov sok. Stavite glazuru u plastičnu vrećicu kojoj ste malo odrezali vrh i njome pišite po medenjacima. Kad glazura otvrdne, kroz gornju manju rupicu svakoga keksa provucite ukrasne trakice.
Izvor Skuhatćute