gastro postao
Ako do sada još nisi, vrijeme je da se okušaš u pripremi poznate talijanske juhe i uživaš u njezinim bogatim okusima
Minestrone juha ili u prijevodu s talijanskog jezika "velika juha", bila je popularno jelo još u doba starih Rimljana u 2. stoljeću prije Krista. Današnja verzija recepture ove popularne juhe razlikuje se gotovo u svim talijanskim regijama, jer baš svatko ima svoj tajni sastojak.
Originalno se pravi i s grahom i ostalim mahunarkama, ali baza joj je povrće. Idealna je za svako godišnje doba i možete je prilagoditi svim sezonama, a sadrži mnoštvo hranjivih sastojaka i nutritivno je vrlo vrijedna.
Minestrone juha
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 crveni luk
- 1 mrkva
- 2 režanja češnjaka
- celer
- 400 g rajčice
- 1.50 l povrtnog temeljca
- 1 šalica tjestenine s jajima
- 400 g graha
- 2 šalica kupusa
- peršin
- parmezan
- sol
Postupak:
- Zagrij u posudi ulje, dodaj luk, češnjak, mrkvu i celer pa pirjaj oko pet minuta dok povrće ne omekša, ali ne smije promijeniti boju.
- Umiješaj rajčice i pirjaj još tri minute. Ulij temeljac i dvije šalice vode, povećaj vatru pa pusti da zakuha. Dodaj tjesteninu te kuhaj otkriveno dok se tjestenina i povrće ne skuhaju.
- U juhu umiješaj grah i peršin pa posoli i popapri prema želji.